U trendu

Šutanovac: Problem Kosova treba rešavati mozgom

Bivši ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas da je vreme da se problem Kosova rešava mozgom i da su oružani obračuni davno prošlo vreme.

„Nalazimo se u teškom trenutku i nikome ne treba pretiti. Naročito ne treba zloupotrebljavati vojsku, to šteti državi i sistemu odbrane. Vojska mora da se neguje i vojnicima treba da se pruži nada da će imati pristojan život“, kazao je Šutanovac na obeležavanju 15. godina rada Foruma za bezbednost i demokratiju (FBD).

On je istakao da žali što za vreme ministarskog mandata nije više približio gradjanima Srbije koliko je bilo teško reformisati sistem, koji je bio u lošem stanju, posle raspada zajedničke zemlje.

„Kada smo ušli u Ministarstvo odbrane 2007. godine, zatekli smo nizak moral. Žalim što nismo približili ljudima kakve je strahote prošla vojska i šta smo nasledili. Smatrao sam nedostojnim da pominjem bivšeg ministra po lošem, već sam se bavio usavršavanjem. Gradjani ne znaju koliko je truda bilo potrebno da bi taj sistem postao najnapredniji u Srbiji, koji je prvi ispunio uslove za evropsko pridruživanje. Ljudi sa kojima sam radio i ja smo bili izloženi napadima onih koji sada vode državu“, rekao je Šutanovac.

Dodao je da je jedna od važnijih reformi ona koja se ticala vojnog školstva.

„Formirali smo visoke studije bezbednosti, ali nismo pretpostavili da će današnji ministri u Vladi Srbije bez predavanja dobijati diplome na toj visokoj vojnoj školi“, rekao je.

On je zahvalio na medalji koju mu je dodelio Forum za bezbednost i demokratiju i istakao da to priznanje treba da nosi cela ekipa koja je sa njim radila u periodu kad je bio vojni ministar.

Pored Šutanovca, priznanja su dobili novinar Zoran Sekulić i prvi potpredsednik Foruma general Ninoslav Krstić, u čije je ime je medalju primio njegov sin Vladimir.

Predsednik FDB-a Milan Jovanović izjavio je da organizacije civilnog društva u Srbiji imaju obavezu da pomognu uspostavljanje opštedruštvenog dijaloga.

„Forum je prisutan u javnom životu i na društvenoj i medijskoj sceni 15 godina kao nezavisna institucija demokratskog javnog mnjenja. Posvećeni smo širenju demokratije i podsticanju demokratskih reformi i smatramo da su pitanja iz domena odbrane i bezbednosti neodvojiva od pitanja gradjanskih i ljudskih prava i sloboda“, rekao je Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)