U trendu

Sutra nastavak konstitutivne sednice Skupštine Kosova

Predsedavajući konstitutivnom sednicom kosovskog parlamenta, najstariji poslanik Adem Mikulovci sazvao je za ponedeljak četvrti nastavak konstitutivne sednice koju će, kako su najavili, ponovo bojkotovati poslanici koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova (DPK).

Poslanici koalicije oko DPK su najavili bojkot sednice i za sredu zatražili dodatne konsultacije oko nastavka konstitutivne sednice koju je greškom predsedavajući zaključio 3. avgusta, mimo poslovnika o radu.

Konstitutivna sednica može biti zaključena jedino kada budu izabran predsednik i petorica potpredsednika Skupštine Kosova.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, koja je deo koalicije okupljene oko DPK, Pal Ljekaj rekao je za prištinske medije da predsedavajući ide „iz greške u grešku“ pošto ne poštuje poslovnik već sluša ono što mu nalažu iz pokreta Samoopredelenje, čiji je poslanik.

„Mi smo jasno stavili do znanja da bez konsultativnih sastanaka, bez sastanaka svih političkih stranaka koje su zastupljene u Skupštini nećemo učestvovati na sednicama“, kazao je Ljekaj.

Pobednička koalicija oko DPK prema Ustavu i odluci Ustavnog suda Kosova jedina može da predloži kandidata za predsednika kosovskog parlamenta.

Oni za sada nemaju dovoljan broj glasova da bi lider DPK Kadri Veselji mogao da bude izabran za predsednika kosovskog parlamenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.