U trendu

Sutra podizanje prve cisterne na kolosek u Jasenoviku

BEOGRAD – Infrastruktura železnice Srbije će sutra u Jasenoviku, gde su 19. januara na pruzi između Crvenog Krsta i Svrljiga iskliznule dve cisterne sa tečnim amonijakom, podići prvu cisternu na kolosek uz maksimalne mere bezbednosti i opreza, rečeno je Tanjugu u tom preduzeću.

Obavezni smo da postupamo prema odlukama Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i sve što oni budu odlučili i naložili u tom slucaju primenićemo i ispoštovati u potpunosti, rekao je Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije.

To preduzeće će danas, kako je rekao, postaviti pomoćni kolosek sa koga će dizalica moći da pristupi podizanju prve cisterne.

„Za sutra je planirano podizanje prve cisterne na kolosek. Prema procenama, biće potrebno oko šest sati za realizaciju tog posla. Nakon toga, biće postavljen pomoćni kolosek i za podizanje druge cisterne“, rekao je Stanisavljević Tanjugu.

Mediji su preneli da će sutra zbog pretakanja tečnog amonijaka iz voznih cisterni, koje su se prošle nedelje prevrnule na pruzi Niš – Zaječar, celo selo Jasenovik morati da bude evakuisano, a ako bude potrebno i u petak.

Kako prenosi „Blic“, meštani su o prinudnoj evakuaciji informisani juče na seoskom zboru.

„Dobili smo obaveštenje da u četvrtak 24. januara od 8 do 17 časova, dok traje pretakanje tečnog amonijaka iz prevrnutih cisterni, nikog ne sme da bude u selu. Ako se posao ne završi celog dana, selo će biti evakuisano od 8 do 17 časova i u petak 25. januara. Došli su iz opštine Pantelej, prave se spiskovi kako bi se popisali svi meštani jer niko ne sme da ostane“, izjavio je predsednik Mesne zajednice Jasenovik Zoran Jovanović.

On kaže da u selu živi oko 350 ljudi i da su obavešteni da ko nema rođake kod kojih može da ode da će biti obezbeđen prinudni smeštaj.

Do prevrtanja dve od 14 cisterni iz vozne kompozicije koja je prevozila ovu opasnu materiju, došlo je u subotu 19. januara uveče na oko kilometer od sela koje se nalazi na sredokraći deonice između Niša i Svrljiga.

Infrastruktura železnice Srbije je tada saopštila da iz cisterni nije bilo nikakvih curenja, niti opasnosti po ljude i životnu sredinu, kao i da tom prilikom niko nije povređen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.