Sve manje izgleda: Zapad uzalud zadaje rokove Kosovu

Sve manje je izgleda da će Beograd i Priština staviti tačku na sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa tokom mandata aktuelne evropske administracije koji ističe 1. novembra, a možda ni do kraja ove godine, pišu danas „Novosti“.

Iako se sve češće čuju mišljenja da je za rešavanje kosovskog pitanja nastupio povoljan momenat ili da ne treba propustiti šansu koja se ukazala, nastupajući evropski izbori, zatim mogući vanredni u Prištini ili u Beogradu i ponajviše odsustvo rešenja koje bi zadovoljilo i Srbe, a ne samo Albance, mogli bi da pomrse konce svima koji bi da zatvore kosovsku priču, navodi list.

Da je aktuelan trenutak pogodan, krajem prošle nedelje poručio je ambasador SAD Kajl Skot, uz ocenu da ukoliko dve strane ne iskoriste tu priliku, rizikuju da propuste najbolju šansu za čitavu jednu generaciju.

Što se tiče pogleda Moskve na dinamiku pregovora Beograda i Prištine, ruski ambasador Aleksandar Čepurin nedavno je rekao da ne vredi da se nameću veštački rokovi za završetak dijaloga.

U mogućnost da se rešenje za kosovsko pitanje nađe u narednih šest meseci ili do kraja godine, što je cilj evropskih posrednika u dijalogu, ne veruje analitičar Dragomir Anđelković, koji kaže da je ključ u rukama SAD.

„Pitanje je da li ona želi kompromisno rešenje. Ako ima dobru volju za to, rešenja će biti, jer Priština ovde nije ozbiljan faktor“, rekao je Anđelković.

Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović takođe smatra da je kormilo u rukama Zapada.

On je za „Novosti“ rekao da insistiranje na rokovima, bez šireg otvaranja ka interesima Srbije, pre liči na ultimativni pritisak da Beograd prihvati ono što mu se daje, a to u ovom trenutku, kako kaže, može biti „teritorijalna mrvica“, dok bi se na drugoj strani Zapad oslobodio problema, a mi bismo Albancima poklonili državu.

„Oni hoće sve za ništa, zbog čega bi prema svakom postavljenom roku Srbija trebalo da se drži hladnokrvno. Očigledno je da se Zapadu žuri, jer je njihov kosovski projekat počeo da se kruni. Kompromis koji podrazumeva da su obe strane dopola zadovoljne sada nije realan, i šanse za to će biti veće za dve-tri godine“, kaže Jovanović.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Dali ste kormilo Zapadu jer vi nemate umeća za to, a njihovo jedino umeće je da vam nametnu povodac i vode vas žedne preko vode – kako vas tako i ljude sa Kosova. Slep slepoga vodi. Rešenje nikada nije izvan okvira države samo to trebaju shvatiti lude glave i sa jedne i sa druge strane. A shvatiti ne mogu jer su drčni moći a ko hoće moć uvek proguta udicu. To je slučaj sa svim bivšim republikama nekadašnje balkanske zajednice. Ali, tu se ne može ništa učiniti spolja, to moraju ljudi u okviru tih zajednica prokljuviti i napiti se malo mudrosti. Sećate li se pričice o lisioci koja je delila sir zavađenim stranama? Pa podelila im je sir tako što ga je sama pojela jer se nisu umeli dogovoriti sami uz malo tolerancije i popustljivosti. Zašto Balkanci uve ostaju ‘Balkanci’?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike