U trendu

Svilanović: Četiri tačke za regionalno ekonomsko područje na Zapadnom Balkanu

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju  (RCC) Goran Svilanović izjavio je u Dubrovniku da bi na samitu za Zapadni Balkan, u Trstu 12. jula, zemlje regiona trebalo da usvoje višegodišnji akcioni plan za stvaranje regionalnog ekonomskog područja koje ima za cilj bolju ekonomsku povezanost regiona.

Svilanović je u intervjuu za novinsku agenciju Beta rekao da plan za stvaranje regionalnog ekonomskog područja sadrži četiri elementa, i da će omogućiti potpunu liberalizaciju trgovine unutar regiona, uklanjanje carinskih barijera, povećanje mobilnosti radne snage, reformu investicione politike, ukidanje rominga i digitalizaciju.

„Prva celina je ono što bih ja nazvao CEFTA plus. CEFTA omogućava potpunu liberalizaciju trgovine unutar regiona. Ono što je plus i što se nalazi u ovom programu jeste potpuna liberalizacija trgovine uslugama (osiguranje, bankarstvo i slično) i uklanjanje takozvanih bescarinskih barijera koje bi trebalo da omogući povećanje trgovine u regionu“, naveo je generalni sekretar RCC-a.  

On je rekao da se drugi element plana o formiranju regionalnog ekonomskog područja odnosi na povećanje mobilnosti radne snage unutar zemalja Zapadnog Balkana, automatsko priznavanje diploma i standardizaciju profesije.

Pre njegovim rečima, treći element odnosi se na investicije i reformu investicione politike koji bi omogućila da se region prema spolja predstavi kao zajednička investiciona destinacija i harmonizuju nacionalne investicione politike.

„Četvrti blok je digitalizacija. Tu su vlade jako otvorene i žele da se dogovore o usaglašavanju romiga medju ovih šest ekonomija regiona. Da on bude zajednički i da ide ka nuli – da u jednom koraku postanemo puni deo EU, bar u toj oblasti“, rekao je Svilanović.

Kako je naveo, dobra vest koja će doći sa samita u Trstu jeste da je region u stanju da se dogovori da funkcioniše kao regionalno ekonomsko područje.

Svilanović je rekao da će se u okviru pregovora razgovarati o putanjama optičkih kablova u regionu kako bi strani investitori i kompanije mogle da investiraju novac.

Generalni sekretar RCC-a je naveo da su zemlje regiona, a posebno Srbija veoma zainteresovane za dogovore o digitalizaciji, čiji je cilj da se privuče strani kapital i reformiše nacionalne politike u cilju boljeg iskorišćavanja postojećih resursa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar