U trendu

Svilanović: Terorizam i radikalizacija pretnja za region

Terorizam i radikalizacija i dalje predstavljaju sigurnosnu pretnju za region i trend će se po svoj prilici nastaviti i u narednim godinama, naglasio je generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović na sastanku nacionalnih kontakt tačaka iz Jugoistočne Evrope za borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma i regrutovanja stranih terorističkih boraca (CVE-FTF).

Svilanović je na trećem redovnom sastanku koji je u Skoplju organizovalo Savet za regionalnu saradnju uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Makedonije, rekao da je uprkos pozitivnim dogadjajima u Siriji i Iraku pretnja od terorizma daleko od toga da bude okončana.

„Naslanjajući se na postojeći pogodan trenutak i vodeći računa o novim trendovima po pitanju sigurnosnih pretnji za region, RCC će tokom 2017. godine svoju pažnju preusmeriti sa regrutovanja stranih terorističkih boraca na sprečavanje nasilnog ekstremizma i postupanje sa „povratnicima“, odnosno bivšim stranim terorističkim borcima“, rekao je Svilanović.

Učesnici sastanka su razgovarali o preostalim izazovima u borbi protiv radikalizacije, nasilnog ekstremizma, terorizma i regrutovanja stranih terorističkih boraca u regionu i ocenili dosadašnji rad.

„Zajednički rad kroz saradnju i koordinaciju naših aktivnosti predstavlja adekvatan, sveobuhvatan način da se pozabavimo ovim fenomenom koji je rasprostranjen u celom svijetu i predstavlja zajedničku pretnju za celi region. Ni jedna od ekonomija u regionu nije dovoljno snažna da se sama sa njim izbori, pa ohrabruje da su to vlade iz regiona shvatile i da rade zajedno na unapredjenju saradnje kada je reč o suzbijanju nasilnog ekstremizma“, rekao je zamenik šefa diplomatije Makedonije Ilija Isajlovski.

Regionalna CVE-FTF platforma Jugoistočne Evrope jača koordinaciju i saradnju na suzbijanju radikalizacije i nasilnog ekstremizma u regionu na nacionalnom kao i na regionalnom nivou.

Platformu je razvio Savet za regionalnu saradnju pod političkim vodjstvom Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i putem nje se radi na uspostavljanju i razvoju regionalne saradnje i koordinacije, istraživanja, podizanja svesti, prevencije i rehabilitacije.

Prvi sastanak nacionalnih kontakt tačaka, na kome su se okupili predstavnici vlada iz Jugoistočne Evrope koji se bave bezbednosnim pitanjima, održan je krajem januara 2016. u Sarajevu, nakon čega je usledio drugi sastanak prošle godine u novembru u Tirani.

Osim nacionalnih kontakt tačaka za borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma i regrutovanja stranih terorističkih boraca iz ekonomija učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, sastanku su prisustvovali i gosti iz Evropske unije i Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.