U trendu

SzS: Vesić zloupotrebio Tanjug za obračun sa Djilasom

Savez za Srbiju (SzS) optužio je danas zvanično ugašenu državnu novinsku agenciju Tanjug da je dozvolila da bude zloupotrebljena kao, kako se navodi, „lična alatka jurišnika Srpske napredne stranke“ za obračun sa predsedavajućim SzS Draganom Djilasom i da je tako pogazila osnovne postulate novinarske profesije.

„Sa konferencije za novinare u Čačku, na kojoj je predstavljena lista SzS za lokalne izbore u Lučanima, ova državna agencija maliciozno je izdvojila svega dve rečenice iz obraćanja Djilasa i to iskoristila kao scenografiju za tiradu člana Predsedništva SNS Gorana Vesića, temeljnu isključivo na jeziku mržnje i ličnih uvreda. Rezultat je tekst koji pobija sve standarde profesionalnog novinarskog izveštavanja: objavljena je reakcija na izjavu koja prethodno nije prenesena, a manipulisanjem informacijama pogaženo načelo potpunog informisanja“, navodi se u saopštenju.

Opozicioni SzS je ukazao da mediji ne smeju biti svedeni na poligon vlasti za obračun sa političkim protivnicima i da je nepristrasno i istinito informisanje gradjana javni interes.

Uz saopštenje, SzS je dostavio i transkript izjave Djilasa sa jučerašnje konferencije za novinare iz Čačka u kojoj je govorio o dogadjajima iz Pariza, prilikom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, kao i o tome šta to govori o ugledu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.