Tači: Ako ne okončamo dijalog — bićemo kao Palestina

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači ponovo je danas pozvao sve albanske političke partije i predstavnike civilnog društva da se angažuju u dijalogu sa Beogradom, a radi postizanja konsenzusa o okončanju tog procesa, jer ako se to ne dogodi, Kosovo bi, kako je rekao, moglo postati druga Palestina.

Na vanrednoj konferenciji za novinare Tači, kome opozicija osporava legitimitet da učestvuje u dijalogu u ime Prištine, ocenio je da je reč o „teškoj fazi“ tog procesa i da Priština ne treba da dozvoli da „postane Palestina“.

Tači kaže da je, kao kosovski predsednik, sada spreman da se obrati poslanicima i građanima u vezi sa, kako kaže, poslednjom fazom dijaloga.

Dodao je da će na svaki sporazum „konačni pečat dati parlament“.

Uveren je da će ovi razgovori biti „ozbiljni i teški“, ali i da će, kako je rekao, ovo biti poslednja faza koja će se okončati pravno obavezujućim sporazumom.

„Nepogrešivi put Kosova je ka Evropskoj uniji, NATO-u i međunarodnim institucijama. Dijalog bi trebalo da se okonča recipročnim priznanjem, inače bi bio uzaludan“, rekao je Tači.

Ponovio je da Priština „ima podršku SAD i njenih saveznika“ da dijalog bude okončan pravno obavezujućim sporazumom sa Beogradom.

„Taj proces će biti transparentan, odgovoran i vodiće se kroz institucije. Samo teme koje o kojima se slažu obe strane neće biti ignorisane. Neće biti drugog privremenog sporazuma. Konačni sporazum će biti u skladu sa standardima i vrednostima evroatlantskog okvira“, rekao je Tači.

Ako, kako je kazao, svet ne bude želeo Kosovo i ako ne bude iskorišćena ova prilika za postizanje konačnog sporazuma, „Kosovo bi moglo ostati poput Palestine“, preneo je portal „Ljajmi“.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Josip

    vreme radi za vas i u vasu korist. zaledite odnos a ameri neka vriste. rusija je dovoljno jka da vas zastiti. ne bojte se nicega. investicije ce i dalje pristizati u srbiju, jer..kosovo je tamo dalko dolje negdje, totalno nebitno za strane firme koje ulazu u srbiju. dapace i bolje im je ulagati kod vas jer niste deío EU. nikad nemojte uci u EU. lazu vas i obmanjuju. nas u Hrvatskoj su progutali, potcjenili, uzeli nam gotovo SVE. mi nista nemamo osim Kredita od bjelosvjetskih lopovskih banaka. Predsjednice Vucicu..ne zuri..pusti „palestince“ neka muku muce. ne priznaj im dokumenta i ne pusti ih preko Srbije. Tako bi i Hrvatska uradila da ima isti taj problem. Vi previse popustate i dajet da vas uvlace u prljavo kolo pregovora u kojima ni jedna tocka nije za vas. nedajte se susjedi.Uzmite RUSIJU i KINU u pregovore. kad to uradite dat ce vam EU sve jer se boje na tom terenu uticaja Rusije. pametno radite. oni nisu pametniji od vas a i od nas samo sto mi vise nista ne mozemo, nas su nasi prodali, dali su nas u njihove ruke i sad smo..tudji na tudjem. uzmite nas kao primjer. pozdrav susjedima i komsijama..(isto je to). kad tad cemo se udruziti u pokret protiv ovih „EU“ demokrata. i hostaplera.

  2. dzordz

    taci je ratni zlocinac, a palestinci su zrtve. nema tog poredjenja

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike