Tači: Ako se postigne sporazum Preševska dolina će se pripojiti Kosovu

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da ako Kosovo i Srbija postignu o tome dogovor Preševska dolina može da se pripoji Kosovu.

Tokom posete Privrednoj komori Kosova, kosovski predsednik je rekao da je zahtev predstavnika Albanaca iz Preševske doline za ujedinjenje sa Kosovom postao institucionalan.

Prema njemu ukoliko se dve strane sa tim saglase, kako izveštava portal koha.net, taj sporazum ne može da spreči ni Evropska unija, ni NATO ni SAD.

Iako ne zna tačan datum nastavka razgovora Tači je rekao da će se tokom avgusta i septembra povećati dinamika sastanaka u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije koji treba da se završi pravno obavezujućim sporazumom.

Tači je takodje rekao da će se demarkacija sa Srbijom dogoditi i tu će biti korigovanja granica, ne objašnjavajući šta to konkretno znači i o kakvim se korekcijama radi.

Medjutim profesor medjunarodnog prava, bivši rektor Univerziteta u Prištini i bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani za agenciju Beta kaže da sa ustavnog stanovišta ta su pitanja regulisana članom 18. Ustava Kosova i traže da predstavnici naroda nadgledaju stvari koje se tiču teritorije, političkih alijansi, zaduživanja u inostranstvu i drugo.

„Teritorijalne promene koje se dogadjaju uz saglasnost obeju strane su uvek bile i biće dozvolene. To je bio i stav Badinterove komisije i svakog drugog medjunarodnog dokumenta pre i posle toga“, rekao je profesor Hasani.

Prema njemu što se tiče normi teritorijalnog integriteta radi se o najstabilnijim i najpreciznijim normama medjunarodnog prava.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike