U trendu

Tači: Dobio sam podršku američkih i evropskih zvaničnika

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je opšta ocena stranih zvaničnika sa kojim je razgovarao u Njujorku da je status kvo na Kosovu neodrživ i da mora biti prevazidjen.

Sumirajući rezultate posete Njujorku gde je održana sednica Generalne skupštine UN, Tači je kazao da je dobio podršku američkih i evropskih zvaničnika za postizanje konačnog sporazuma u dijalogu sa Srbijom.

„Status kvo mora da se prevazidje postizanjem održivog i sveobuhvatnog sporazuma. Sporazum sa Srbijom o normalizaciji odnosa ima smisla samo kada bude zakonski obavezujući na medjunarodnom polju i ako podrazumeva recipročno priznanje i potpunu demarkaciju Kosova i Srbije“, kazao je Tači na konferenciji za novinare u Prištini.

Govoreći o sastanku sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, Tači je rekao da je iz razgovora mogao da zaključi da Tramp „zna o Kosovu, razume, saoseća i podržava napredak Kosova“.

Kosovski predsednik je ponovio da je protiv podele ili razmene teritorija kao i protiv formiranja Zajednice srpskih opština koja bi imala izvršna ovlašćenjima ali i da snažno podržava zahteve Albanaca iz Preševske doline za pripajanje Kosovu.

„Preneo sam tokom razgovora u Njujorku i legitiman zahtev Preševa, Bujanovca i Medvedje za pripajanje Kosovu“, kazao je Tači.

On je pozvao opoziciju na Kosovu da se priključi procesu dijaloga dok je protest Samoopredeljenja koji je najavljen za sutra u Prištini, ocenio protestom „protiv pripajanja Preševske doline Kosovu“.

Tači je pozvao članice Interpola da na narednoj Generalnoj skupštini te organizacije u Dubaiju podrže članstvo zahtev Kosova za učlanjenjem.

„Članstvo Kosova u Interpolu je pitanje koje treba da ujedini celu kosovsku politiku i narednih nedelja i meseci svako treba da doprinese tome. To je državni i strateški interes, u službi bezbednosti Kosova, regiona i šire, i konsolidacije Kosova u svim oblastima“, izjavio je Tači.

Dodao je da je proces transformacije Bezbednosnih u Oružane snage Kosova ušao u konačnu fazu koja kako je naveo, podrazumeva usvajanje tri zakona u Skupštini Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar