U trendu

Tači i Haradinaj o ZSO – kažu da su tonovi Beograda „preteći“

Kosovski predsednik i premijer, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, razgovarali su danas o „funkcionalizaciji Upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština u bliskoj budućnosti“.

U saopštenju iz Tačijevog kabineta, reakcije iz Beograda se nazivaju „pretećim“, ali se poručuje da će Priština poštovati obaveze koje je preuzela u procesu dijaloga.

„Preteći tonovi iz Srbije neće imati nikakav efekat na Kosovu. Kosovske institucije ocenjuju da je dijalog, a ne ultimatum jedini put napred za izgradnju evropskog i multietničkog Kosova“, navodi se u saopštenju Tačijevog kabineta.

Kako se precizira, Tači i Haradinaj su razgovarali o nekoliko tema, uključujuci i funkcionalizaciju Upravljačkog tima za formiranje ZSO u bliskoj budućnosti, a „uvek imajući u vidu principe Brisela, ustavne principe Kosova i odluku Ustavnog suda“, preneo je RTK2.

Tokom sastanka kosovski predsednik i premijer razgovarali su o brojnim političkim pitanjima i najnovijim događajima na severu Kosova.

U saopštenju se tvrdi da je zajednički zaključak Tačija i Haradinaja da će Priština poštovati obaveze koje su preuzete u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa s Beogradom u Briselu.

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza koju su privremene kosovske vlasti preuzele potpisivanjem Briselskog sporazuma još pre pet godina i do danas je nisu realizovali, dok je Beograd sve svoje obaveze preuzete tim sporazumom ispunio.

Nakon brutalnog hapšenja šefa vladine kancelarije Marka Đurića, u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici, Srpska lista je odlučila da uskrati podršku vladi premijera Ramuša Haradinaja i da na petu godišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma formira Zajednicu srpskih opština.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da će ta politička Zajednicu srpskih opština formirati 20. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.