Tači i Haradinaj o ZSO – kažu da su tonovi Beograda „preteći“

Kosovski predsednik i premijer, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, razgovarali su danas o „funkcionalizaciji Upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština u bliskoj budućnosti“.

U saopštenju iz Tačijevog kabineta, reakcije iz Beograda se nazivaju „pretećim“, ali se poručuje da će Priština poštovati obaveze koje je preuzela u procesu dijaloga.

„Preteći tonovi iz Srbije neće imati nikakav efekat na Kosovu. Kosovske institucije ocenjuju da je dijalog, a ne ultimatum jedini put napred za izgradnju evropskog i multietničkog Kosova“, navodi se u saopštenju Tačijevog kabineta.

Kako se precizira, Tači i Haradinaj su razgovarali o nekoliko tema, uključujuci i funkcionalizaciju Upravljačkog tima za formiranje ZSO u bliskoj budućnosti, a „uvek imajući u vidu principe Brisela, ustavne principe Kosova i odluku Ustavnog suda“, preneo je RTK2.

Tokom sastanka kosovski predsednik i premijer razgovarali su o brojnim političkim pitanjima i najnovijim događajima na severu Kosova.

U saopštenju se tvrdi da je zajednički zaključak Tačija i Haradinaja da će Priština poštovati obaveze koje su preuzete u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa s Beogradom u Briselu.

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza koju su privremene kosovske vlasti preuzele potpisivanjem Briselskog sporazuma još pre pet godina i do danas je nisu realizovali, dok je Beograd sve svoje obaveze preuzete tim sporazumom ispunio.

Nakon brutalnog hapšenja šefa vladine kancelarije Marka Đurića, u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici, Srpska lista je odlučila da uskrati podršku vladi premijera Ramuša Haradinaja i da na petu godišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma formira Zajednicu srpskih opština.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da će ta politička Zajednicu srpskih opština formirati 20. aprila.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike