U trendu

Tači ignorisao parlamentarnu komisiju o zloupotrebi sredstava za lobiranje

Predsednik Kosova Hašim Tači nije se danas pojavio pred parlamentarnom istražnom komisijom koja ispituje navode da je zloupotrebio sredstava za lobiranje dok je bio premijer, ali i kao predsednik Kosova.

Prištinski mediji su vrlo često pisali i objavljivali ugovore kabineta predsednika s velikim kompanijama za lobiranje, ali i s ljudima s uticajem u medjunarodnim odnosima.

Medju tim osobama je bio i bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs.

Najs je, kako je objavio portal gazetaexpress, poslao pismo Tačiju sa zahtevom da isplati 500.000 evra za njega i njegovu saradnicu Nevinku Tromp koje mu navodno duguje još otkada je bio premijer.

U pismu se govori o uslugama koje je za račun premijera Kosova radio Najs, izmedju ostalo za pomoć u pisanju biografske knjige o kosovskom predsedniku. Tači je negirao da je naručio i platio objavljivanje knjige o njemu.

„Ja sam, na osnovu zahteva pomagao piscu biografske knjige o Hašimu Tačiju, s istorijom optužbi za trgovinu organima, misleći da to nije istorija samo Hašima Tačija, već naroda Kosova“, napisao je Najs u pismu koje prenosi gazetaexpress.

Komisija će takođe ispitivati i ugovor između kompanije Balards i kabineta predsednika Kosova u vrednosti od1.2 miliona evra.

Ugovorom je predviđeno da lobista Bryan Ballard ima za zadataka da savetuje kosovskog predsednika i da lobira u ime njegovog kabineta o svim pitanjima za koje budu smatrali potrebnim i opravdanim pred američkom vladom.

Predsednik parlamentarne istražne komisije Dardan Sejdiu, poslanik Socijaldemokratske partije Kosova je danas posle sastanka komisije rekao da je među svedocima u istraži i Džefri Najs.

Iako je uredno bio pozvan Tači nije došao na sastanak komisije niti je objasnio razloga nedolaska.

Sejdiu je pojasnio da su u istrazi izjave do sada dali desetak osoba, među kojima i ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku, bivši zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, Petrit Seljimi i aktuelni savetnik predsednika Tačija, Ardian Arifaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.