U trendu

Tači, iz dana u dan, o „pripajanju“ Preševske

PRIŠTINA – Zahtev albanskih predstavnika Medveđe, Preševa i Bujanovca da se pripoje Kosovu treba da bude predstavljen u Briselu, a rešenje je u korekciji granica sa Srbijom, izjavio je danas kosovski predsednik Hašim Tači.

„Zahtev političkih lidera iz Medveđe, Preševa i Bujanovca je institucionalizovan i ja ću ga predstaviti u Briselu. Biće veoma teško, gotovo nemoguće, ali, ako postignemo nešto, desiće se čudo, a ukoliko ne uradimo ništa – makar smo pokušali. Ovaj trenutak ne treba da izgubimo“, rekao je Tači.

On je na konferenciji za novinare rekao da pripajanje Preševske doline Kosovu ne podrazumeva podelu Kosova, razmenu teritorija kao ni autonomiju za Srbe, već samo korekciju granica, prenosi RTK 2..

„Korekcija granice predviđa potpuno pripajanje Preševa, Medveđa i Bujanovca Kosovu. To bi bio transparentan i odgovoran, mirovan proces između Kosova i Srbije. Ako se obe strane slože sa tim, niko neće moći da se tome usprotivi. Ako je potrebno, Kosovo će izmeniti i svoj Ustav u slučaju pripajanja Preševske doline“, rekao je Tači.

Kako Tači tvrdi, Preševsku dolinu do sada je napustilo oko 12.000 stanovnika i oni uglavnom dolaze na Kosovo, kao i da 98 odsto građana Preševa, Medveđe i Bujanovca izražava volju o pripajanju Kosovu i da njihova volja treba da bude ispoštovana.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike