U trendu

Tači: Kazna izrečena Mladiću značajna za sigurnost i pravdu prema žrtvama

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da je presuda Haškog tribunala bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću značajna za sigurnost i pravdu prema žrtvama.

„Mislimo danas o Srebrenici. Mi takodje treba da obezbedimo da autori dela i podstrekači genocidnih ideologija nastave da plaćaju za zlo koje su izvršili iz Beograda“, napisao je Tači na svom Tviter nalogu.

Haški tribunal ranije danas prvostepeno je osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

General Mladić (74) proglašen je krivim za genocid nad „nekoliko hiljada“ Muslimana iz Srebrenice, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje „plavih šlemova“ Ujedinjenih nacija za taoce od 1992. do 1995. godine.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH. Po preostalih 10 tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim.

Osudjen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar