U trendu

Tači kod pape, pa u Vašingtonu s potpredsednikom SAD

Predsednik Kosova Hašim Tači sutra putuje za Italiju jer će ga prekosutra u Vatikanu primiti u audijenciju Papa Franja.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, Tači će na sastanku zahvaliti papi zbog podrške Vatikana narodu Kosova i zbog njegove mirovne uloge u svetu.

Tači će papu obavestiti o političkim procesima na Kosovu posle formiranja novih vlasti, o „reformama u sektoru privrede, obrazovanja i unapređenju ljudskih prava i prava zajednica“, kaže se u saopštenju.

Papu će obavestiti i o formiranju Komisije za istinu i pomirenje i o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije „koji teže zaključivanju vekovnog sukoba i pomirenju između dve države i dva naroda“, piše u tekstu.

Tači će potom otputovati iz Rima za Sjedinjene Američke Države, gde će ga u Beloj kući primiti zamenik predsednika SAD, Majkl Pens.

Tači će zatražiti „nastavak američke podrške jačanju međunarodne subjektivnosti, ekonomskom razvoju Kosova i procesu evro-atlantskih integracija“, piše u saopštenju.

Tači će zatražiti učešće SAD u „poslednjoj fazi procesa dijaloga Kosova i Srbije, kao garanta mira i stabilnosti u regionu“, kaže se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.