Tači: Korekcija granica može, razmena ne

PRIŠTINA – Kosovski predsednik Hašim Tači ponovio je danas za AP da je otvoren za raspravu o „korekciji granica“ sa Srbijom, ali ne za razmenu teritorija.

Tači je izjavio da je za njega takva podela „neprihvatljiva“, ali da bi Preševska dolina trebalo da postane deo Kosova bez obzira na to.

„To što Srbija traži podelu Kosova neće biti uspešno. To je neprihvatljivo“, tvrdi Tači.

AP navodi da je srpska vlada kao moguće rešenje istakla razmenu teritorija na osnovu toga gde su koncentrisani pripadnici etničke srpske i albanske manjine – severni kosovski region Mitrovice za Preševsku dolinu u Srbiji, mada nije jasno na šta se agencija poziva.

Navodi se da je Tači kazao da neće biti „podele, već korekcije granica“, sa mogućim uključivanjem Preševske doline u okvire Kosova.

AP navodi da se Tači nije izjasnio da li bi ona bila razmenjena za severnu Mitrovicu.

Navodi se da je Tači tokom intervjua bio odlučan u tvrdnji da će pregovori sa Beogradom, pod vođstvom EU i uz podrobno praćenje iz SAD, uskoro za rezultat imati međusobno priznanje dve strane.

„Ukoliko korekcija granice Kosova i Srbije i konačni sporazum o međusobnom priznanju bude postignuti, ukoliko je takav sporazum bilateralan i uravnotežen, što znači da je vin-vin za obe strane, onda protiv toga niko ne bi bio protiv“, tvrdi Tači.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Balkan

    Izvinjavam se gospodinu Taciju jer nisam razumeo ovu kombinaciju vin vin, naime kod nas se kaze ispravno winwin a to je prodavnica IT i ostalih vrsta kucevenih potreba.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike