U trendu

Tači: Kosovo ostvarilo napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

Predsednik Kosova Hašim Tači danas je na sednici Saveta za borbu protiv korupcije ocenio da je Kosovo ispunilo uslove borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Tači je kazao da je bilo izazova u sprovodjenju zakona, kao i rezultata u unapredjenju i jačanju mehanizama za vladavinu prava na Kosovu.

On je rekao da je Kosovo usvojilo najmoderniji Ustav, donelo zakone koji sprečavaju i sankcionišu dela korupcije i učinilo konkretne korake u jačanju vladavine prava.

Prema njegovim rečima, u proteklih 10 godina Kosovo je postiglo napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali uvek postoji mogućnost da se uradi još više na jačanju vladavine prava i da se radi profesionalnije.

„Mi znamo da je borba protiv organizovanog kriminala teška, ali treba da napredujemo. Izazovi treba da se prevazidju uz saradnju, profesionalizam i posvećenost svakoga od nas“, rekao je on.

Kosovski predsednik je kao izazove pomenuo institucionalnu saradnju, funkcionisanje mehanizama vladavine prava, sprovodjenje zakonodavstva na snazi, gonjenje, istraživanje i sudjenje organizovanom kriminalu uopšteno i korupcije posebno, primenu sofisticiranih istražnih metoda i tehnika.

Tači je izjavio da su učinjeni konkretni koraci u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u ispunjenju poslednjeg kriterijuma za liberalizaciju viza od Evropske unije i dodao da će Kosovo nastaviti i dalje da radi na tome.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.