U trendu

Tači: Medjunarodni faktori 2014. godine podržali osnivanje Vojske Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas da Kosovo od 2014. godine ima podršku medjunarodnih faktora za osnivanje oružanih snaga.

Govoreći na tribini NVO „Fol“ (Govori), Tači je rekao da su tada i predstavnici srpske i drugih manjinskih zajednica podržali osnivanje Oružanih snaga Kosova, u zamenu za rezervisana mesta u skupštini, ali da neki politički subjekti kosovskih Albanaca nisu podržali proces, aludirajući na Demokratski savez Kosova (DSK) i pokret Samoopredeljenje.

DSK i Samoopredeljenje su se tada usprotivili obezbedjivanju rezervisanih mesta za poslanike iz redova manjina kao uslova da i predstavnici kosovskih Srba glasaju za promene Ustava i stvaranje Oružanih snaga Kosova.

Tači je ocenio da je inicijativa za stvaranje vojske Kosova legitimna i u skladu sa Ustavom a da je formiranje oružanih snaga neophodno zbog činjenice da Kosovo ne može da ostvari svoje opredeljenje za članstvo u NATO bez sopstvene vojske.

„Preduzeo sam inicijativu za stvaranje vojske putem zakona, ubedjen da su sve druge mogućnosti iscrpljene“, kazao je Tači navodeći da se jedina razlika izmedju te inicijative i stavova medjunarodne zajednice o formiranju kosovske vojske tiče procedure.

„SAD i druge zemlje, kao i predstavnici NATO-a ne dovode u pitanje potrebu stvaranja oružanih snaga Kosova, već insistiraju da se to ostvari putem ustavnih promena i kroz sveobuhvatan postupak u kojem će učestvovati sve nacionalne zajednice. I mi želimo da i Srbi budu deo tog procesa i da ga podrže“, kazao je kosovski predsednik.

Tači je dodao da su posle povratka predstavnika Srpske liste u kosovske institucije, medjunarodni partneri obećali Prištini da će se angažovati kako bi obezbedili podršku Srba za formiranje vojske Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.