U trendu

Tači nudi Izraelu ambasadu u Jerusalimu u zamenu za priznanje

Izraelski list Džeruzalem post (JP) preneo je da je kosovski predsednik Hašim Tači izjavio da bi otvorio kosovsku ambasadu u Jerusalimu u „zamenu“ za izraelsko priznavanje Kosova.

U vesti, koju su preneli i drugi izraelski mediji, Dzeruzalem post se poziva na prištinsku agenciju Kosova pres, koja navodi da je Tači to kazao u intervjuu televiziji „Vizion Plus“ u Albaniji, koji je emitovan prošle noći.

„Ukoliko bi Izrael priznao Kosovo, ja bih otvorio kosovsku ambasadu u Jerusalimu“, rekao je Tači.

Navodi se da je on dodao, u vezi s odlukom predsednika SAD Donalda Trampa da prebaci ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, da „Kosovo nikada ne bi glasalo protiv američkih interesa.

„Odnosi Republike Kosova sa SAD su izvanredni. Ja sam se sastao sa predsednikom Trampom i njegov pristup nama isti je kao i u slučaju prethodnog predsednika. SAD stopostotno podržavaju budućnost Kosova“, tvrdi Tači.

Na sajtu albanske televizije „Vizion Plus“ može se pročitati deo intervjua koji je Tači dao novinaru Sokolju Balji, u emisiji „Real story“, u kojem ponavlja da je korekcija granica jedini način da Srbija prizna Kosovo i da ona ne uključuje pristupanje Prešava, Medveđe i Bujanovca Kosovu, ali ni to da severni deo Kosova bude deo Srbije.

Deo koji se tiče odnosa sa Izraelom na sajtu te televizije nije moguće pronaći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar