U trendu

„Tači ostao da lebdi kao čardak ni na nebu ni na zemlji“

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da, ako ne bude kompromisa, tom „ludilu koje dolazi iz Prištine nema kraja“, i dodao da se na panelu u Minhenu videlo da Hašim Tači nema argumenata, i da se koristi starim floskulama.

On je za RTS rekao da je učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića na konferenciji u Minhenu bilo od izuzetnog značaja.

„To je bila prilika da srpska strana prenese najvećim političarima i moćnicima, pogotovo onima zapadnog sveta, kako stoje stvari, o našim naporima za kompromis i svim lošim ponašanjima Prištine i jednostranim odlukama iz Tirane i Prištine kako bio se destabilizovao region i zaustavio dijalog“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, dešavaju se različiti procesi koji za cilj imaju formiranje „velike Albanije“.

„Moramo glasno da govorimo o tome, ovo je bila prilika da predsednik Vučić stavi do znanja šta očekuje region ako se ne dođe do kompromisa – stvaranje Velike Albanije, etničke države, sa idejom da se proteraju Srbi sa Kosova i Metohije“, rekao je Petković.

On je ocenio da je namera da Srba na Kosmetu više nema što se vidi i iz odluka Prištine o vojsci Kosova, taksama i platforme.

Na panelu sa Johanesom Hanom i Hašimom Tačijem, pokazalo se da Priština nema argumenata, ocenjuje Petković i dodaje da je Vučić na toj diskusiji matirao Tačija.

„Tači je ostao da lebdi kao čardak ni na nebu ni na zemlji. Značajni ljudi i političari su slušali diskusiju, mogli su da vide da Priština nema argumenata, da se Tači koristi starim lažnim floskulama da su žrtva, a kada na jedno jedino pitanje – gde je Zajednica srpskih opština, Tači nije imao ogdgovor“, rekao je Petković.

On je ukazao da Prištiona i posle poziva i pritisaka, a naročito onih iz SAD, ne ukida takse.

„Priština ide i korak dalje, donosi platformu protiv dijaloga u kojoj se navodi da treba da se formira sud za zločine koje su počinili Srbi, da se prizna Kosovo, da uđe u UN i ostale međunarodne organizacije. O kakvom dijalogu je reč? Vučić je bio za kompromis, kako bi naš narod opstao i da bismo postigli mir i stabilnost u celom regionu. Ako ne bude kompromisa, tom ludilu koje dolazi iz Prištine nema kraja“, rekao je Petković.

On je izrazio nevericu što Ramuš Haradinaj „napada Mogerinijevu, Hana, oglušuje se o pismo Trampa, i da oni govore kako su za dijalog i kompromis“.

„Tači ponavlja da će biti sporazuma, da su spremni, a kako? Tako što se pozivate na ustav koji ne priznajemo? U Briselu smo jer vas ne priznajemo. Ako sami možete da rešite probelme, zašto niste ušli u UN i Interpol. Ako međunarodna zajednica želi da se pronađe rešenje, mora u tom rešenju da učestvuje Beograd, da srpska strana ne može da bude strana koja doživljava poraze“, rekao je Petković.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike