U trendu

Tači poziva na jedinstvo medjunarodne zajednice oko Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je u intervjuu za britanski Indipendent da bi jedinstvo medjunarodne zajednice oko Kosova pomoglo u dijalogu koji je potreban da bi se postigao dogovor sa Srbijom i ocenio da je sada red na Srbiju i Kosovo da postignu sporazum.

„Kao što znamo postoji nejednistvo medju nekim članicama EU oko nekih pitanja, i ima nejedinstva oko Kosova takodje. Medjunarodno jedinstvo bi zaista pomoglo sa dijalogom koji nam je potreban da postignemo dogovor (sa Srbijom). Bez sumnje bi to ubrzalo proces“, rekao je Tači u intervjuu tokom posete Londonu, koji britanski list objavljuje danas.

Tači je takodje rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „vrlo teška osoba za vodjenje pregovora, za vodjenje dijaloga“.

„Ali nisam ga ja birao za svog sagovornika, nije on mene birao za njegovog sagovornika, to je realnost ove dve suverene zemlje“, rekao je Tači.

Indipendent ukazuje da su vodje Kosova i Srbije Hašim Tači i Aleksandar Vučić, koji su u prošlosti smatrani kao čvrsti nacionalisti, imali razgovore nedavno za vreme godišnje Minhenske bezbednosne konferencije i da se još jedna runda pregovora očekuje u bliskoj budućnosti.

Novinar Independenta podseća da je Vučić bio ministar u vladi Slobodana Miloševića i da je bio iza drakonskog medijskog zakona ali da se sada smatra čovekom koji ima uticaj u Srbiji.

Vučić je sad vidjen kao čovek sa kojim zapad može da radi i kome se daje priznanje da je reformisao srpsku politiku, navodi Indipendent. On je suočen sa odredjenom opozicijom iznutra, ali je dugo vidjen kao neko ko ima veliki uticaj, i dalje je najuticajniji političar, piše britanski list.

Tači se složio da se Vučić promenio.

„Vučić se definitivno promenio, uglavnom što je prošao kroz teška vremena zbog sopstvenih grešaka. Režim kome je nekad pripadao je bio zao, režim koji je naneo mnogo štete ne samo Kosovu, Bosni i Hrvatskoj nego i samoj Srbiji“, rekao je Tači.

Tači je rekao da su on i Vučić bili suprotstavljeni 1998. i 1999. godine, a da su sada legitimne vodje Kosova i Srbije koje su izabrali gradjani.

„Mi smo se svi promenili u pozitivnom smislu, morali smo da se promenimo. Sada ne govorimo o ratu i sukobu nego o tome kako da postignemo mir. Bilo je nedavnih demonstracija u Srbiji i postoji opasnost da bi one mogle da zaplaše Vučića od postizanja sporazuma, ali nadamo se da neće. Nažalost uvek će biti onih koji se suprotstavljaju miru“, rekao je Tači.

Postoji opšta saglasnost obe strane da je članstvo u EU ključno za postizanje dugoročnog mira i u slučaju Kosova i za uključenje u NATO.

„S obzirom na okolnosti sa kojima se suočavamo na Kosovu jedina budućnost, jedini put napred je članstvo u Evropskoj uniji, nema sumnje u to“, rekao je Tači za Indipendent.

„Kao Kosovo ispunićemo sve naše obaveze zadatke da bi zaslužili da budemo član NATO i EU. Mi želimo da vidimo otvorene granice unutar EU, sa Albanijom, Makedonijom Crnom Gorom i Srbijom svuda u regionu. Što se tiče NATO misilim da govorimo vremenski o pet do 10 godina, možda i manje za pridruživanje“, dodao je Tači.

Indipendent još ukazuje da Tači ima sopstvene probleme pošto specijalni sud za Kosovo uspostavljen u Hagu 2017. godine istražuje navode o ratnim zločinima protiv više visokih figura OVKa uključujući i Tačija.

Tači kaže da nema čega da se plaši.

„Kao i uvek mi nećemo pobeći, suočićemo se sa tim i uveren sam da će mo to prevazići sa dostojanstvom i integritetom“, rekao je on.

On je optužio medjunarodnu zajednicu za duple standarde i rekao da nije bilo sudjenja i presuda za genocid koji je Srbija počinila na Kosovu.

Tači je medjutim vrlo svestan tereta istorije na Balkanu, navodi Indipendent.

„Naravno najveća prepreka je prošlost. Ali ako sada pogledama šire na region, posebno posle nedavnog sporazuma izmedju Makedonije i Grčke… mislim zaista da je sada na nas red, Kosova i Srbije da postignemo mirovni sporazum. I na kraju dijalog nema alterantivu. To je jedino rešenje“, rekao je Tači.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.