U trendu

Tači: Provokacije Srbije u trenutku početka rada na formiranju ZSO

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da je „provokacija Beograda“ izvedena juče, na dan kada je Priština počela da radi na formiranju radne grupe koja će u saradnji sa OEBS-om raditi na izradi nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

U izjavi novinarima, predsednik Kosova je rekao da „provokaciju potvrdjuje i današnja odluka o izlasku Srpske liste iz kosovskih institucija“.

„Dogadjaji od juče su u suprotnosti sa dijalogom i izgradnjom stabilnog mira na Kosovu. Oni su pretnja naporima za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Pozivam da se poštuje i čuva duh dijaloga izmedju Kosova i Srbije i da ostanemo usredsredjeni na normalizaciju odnosa, na izgradnju dobrog susedstva i pomirenja“, kazao je Tači.

Tači je naveo da je ponovo razgovarao sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, sa kojom se još jednom usaglasio o neophodnosti smirivanja napetosti, jer dijalog „nema alternativu i svi treba da budu usredsredjeni na put napred“.

„Visoka predstavnica EU me je obavestila da će danas otputovati u Beograd kako bi se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kako bi i njemu prenela istu poruku, da su dijalog i pomirenje jedni put prema napretku“, rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, Kosovo ostaje posvećeno vladavini zakona na celoj njegovoj teritoriji i uvek će od svih tražiti da poštuju zakone Kosova.

„Veoma mi je žao što su jučerašnji dogadjaji omeli mir i što su zabrinuli sve zajednice Kosova, ali pozivam sve da sačuvaju staloženost“, rekao je on i dodao da je policija Kosova pokazala „profesionalizam u njenom radu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.