U trendu

Tači: Saveti SAD uvek dobrodošli Kosovu

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da su saveti koje dolaze od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uvek dobrodošli Kosovu, kao i da je izjava ambasadora SAD u Prištini  Grega Delavija „iskrena i odgovorna“.

Nakon jučerašnjeg razgovora sa studentima Pravnog fakulteta Tači je rekao da izjavu Delavija treba da svi i bez razlike ozbiljno uzmu u obzir.

Greg Delavi izjavio je u četvrtak uveče da je na Kosovu i Srbiji da odluče o eventualnoj podeli Kosova, što je u petak negirao na svom Tviter nalogu, navodeći da je to „lažna vest“ i zatražio da se ona ignoriše.

Delavi, učestvujući u emisiji Rubikon prištinske televizije KTV nije pomenuo crvene linije američke strane o podeli Kosova koje je izrekao u decembru. On je rekao da je američka podrška kosovskoj nezavisnosti nepokolebljiva i da će se nastaviti.

„Treba shvatiti da kada govori ambasador jedne zemlje, govori država (koju predstavlja). Ovog puta je govorio ambasador SAD, najsnažnije zemlje u svetu, od koje mi imamo sve što je dobro“, kazao je Tači.

On je ostavio otvorenu mogućnost promene granica Kosova sporazumom u završnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, kao i mogućnost razmene teritorija sa Srbijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.