U trendu

Tači šefu NATO: Promene KBS postepeno, 3 godine uveravamo Srbe

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je u telefonskom razgovoru sa šefom NATO Jensom Stoltenbergom da će transformacija KBS biti izvedena korak po korak, koordinisano i u skladu sa kosovskim ustavom i dodao da Priština tri godine bezuspešno pokušava da uveri Srbe da budu deo tog procesa.

Tači je u saopštenju objavljenom na sajtu kosovskog predsedništva naveo da je danas razgovarao sa Stoltenbergom o legalnim promenama bezbednosnih snaga Kosova , prenosi Koha.

Tači je naveo da je Stoltenbergu preneo da „već tri godine pokušavamo da uverimo Srbe da budu deo tog procesa i podrže uspostavljanje kosovske vojske, što su oni kategorički odbili, pod direktnim uticajem iz Beograda“.

Prema Tačijevim rečima, Stoltenberg je izrazio razumevanje za zabrinutost nekih članica NATO i stavove zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Kosovski predsednik je dodao da očekuje da NATO bude svestan toga da su BSK trenirane od strane NATO i njenih članica i da ne bude zabrinut zbog transformacije ovih snaga u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.