Tači: Suočavanje sa Srbijom je teško

BRISEL – Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je sinoć u Briselu da je „suočavanje sa Srbijom teško“.

„Interes obe zemlje je postizanje mirnog rešenja koje otvara prostor za evropsku perspektivu. Ostaje da se vidi u budućnosti kako će se stvari kretati, ali teško je sporazumeti se sa Srbijom. Razgovor je bio žestok i arogantan sa strane Srbije, dok je naš bio balansiran i fer“, rekao je Tači posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i visokom komesarkom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Kako je rekao, potrebno je otvoriti put za postizanje sporazuma Beograda i Prištine koji bi završio „međusobnim prioznavanjem i članstvom Kosova u UN“, prenose prištinski list Zeri.

Prema njegovim rečima, on je na sastanku govorio o međusobnom priznanju, članstvu u UN i zameni rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Diskurs Srbije i Aleksandra Vučića je bio agresivan, dok je naš bio argumentovan, i za postizanje balansiranog sporazuma koji bi značio međusobno priznanje, članstvo Kosova u UN i zamenu rezolucije 1244. Postoje velike, važne i osetljive stvari koje su pred nama u narednim danima i nedeljama“, rekao je Tači nakon sastanka, prenosi RTK na albnskom jeziku.

On je, međutim, dodao da je optimista da će u skorijoj budućnosti sporazum biti postignut, navodeći da su dijalog i sporazum jedina alternativa.

„Dijalog i pregovori ne idu ni sa ultimatumom niti sa agresivnim tonovima“, rekao je Tači.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike