U trendu

Tači: Voleo bih da dodjem u Preševo ali me sprečava presuda srpskih vlasti

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da bi voleo da poseti Preševsku dolinu, ali da za to postoje prepreke zbog presude srpskih vlasti.

„Ja bih, uz najbolje želje, voleo da posetim Preševo, Medvedju i Bujanovac. Ali postoje prepreke zbog zatvorskih kazni koje su u odsustvu izrečene meni i mojim saborcima, uključujući i komandanta Adema Jašarija. Nažalost, Srbija ne može da se oslobodi prošlosti, ali ističem – imam najveću želju da ih posetim. Ali, ako i ne bude uslova da ih posetim ja ću maksimalno raditi za njih bilo gde da sam“, rekao je Tači u intervjuu agenciji Beta.

Tači je ocenio da su se institucije Kosova odgovorno ponašale prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu.

„Svaka poruka i deo govora koji se odnosi na razumevanje, mir, dijalog, o sporazumu i pomirenju je dobrodošla i pozdravljam je. Isto toliko bilo je nepotrebno, a mogu reći i pogrešno, pominjanje i glorifikacija Slobodana Miloševića kada se on povezuje sa izvršenjem genocida od Slovenije do Kosova i on je čovek koji u svetskim razmerama poznat kao ratni zločinac. Mislim da to stvara negativna i neprijateljska osećanja u trenutku kada govorimo o pomirenju, razumevanju i istorijskom sporazumu“, rekao je on.

Kosovski predsednik je dodao da podržava odluku Vlade Kosova od nedelje da se Vučiću, zarad bezbednosti gradjana i njega samog, zabrani poseta selu Banja u opštini Srbica.

„Cenim da je odluka Vlade Kosova bila u saglasnosti sa interesima bezbednosti i mira. Od svake posete značajnija je sigurnost gradjana ali istovremeno i predsednika Srbije. Ja želim da se zahvalim svim mehanizmima bezbednosti Republike Kosovo što su obezbedili bezbednost predsednika Vučića“, rekao je on.

Tači je dodao da ne podržava barikade, ali da ni u kom slučaju ne dozvoljava da se dovede u opasnost samo jedan gradjanin ili predsednik neke države koji dolazi na Kosovo.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike