U trendu

Tači: Za nepravedan tretman Kosova u Strategiji krive zemlje EU koje nisu priznale Kosovo

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da je za nepravedan odnos prema Kosovu u Strategiji Evropske unije za Zapadni Balkan krivo pet zemalja članica EU koje nisu priznale Kosovo.

„Ovaj nepravedan odnos prema Kosovu je posledica nepriznavanja pet država članica EU, odnosno nesposobnosti EU da ima jedinstven stav o Kosovu“, napisao je Tači na svom profilu na Fejsbuku.

On je rekao da Strategiju ocenjuje kao podsticaj reformama u državama regiona za učlanjene u EU.

„Zato pozdravljam izradu strateškog dokumenta koji Kosovo tretira kao deo planova za proširenje EU. Medjutim na žalost zbog poznatih političkih razloga ovaj dokument nije uspeo da predstavi perspektivu sveukupnog i ravnopravnog učlanjena svih zemalja regiona. Posebno ova Strategija nije uspela da predstavi jasnu perspektivu za učlanjene Kosova u EU“, napisao je Tači.

Prema njegovim rečima Kosovu preostaje da radi na uklanjanju političkih barijera za evrointegracije.

„Mi treba da iskoristimo puni potencijal ove Strategije kako bi smo unapredili naš položaj na putu ka učlanjenu i kako bi okončali proces dijaloga sa Srbijom. Kosovo hitno treba da prevazidje stanje izolacije, ratifikujući sporazum o graničnoj liniji sa Crnom Gorom koja donosi ukidanje viza EU za gradjane Kosova“, napisao je Tači.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.