U trendu

Tačijeva „vojska“ se rasipa, polovina Srba otišla

Plan Prištine da raznim prečicama formira „vojsku Kosova“ teško će se ostvariti, o čemu svedoči i njihova povećana nervoza i još snažniji napadi na rukovodstvo u Beogradu, pišu „Večernje novosti“ po čijim informacijama je skoro polovina srpskih pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) izašla iz tog sastava.

Navodi se da poslednjih dana sve više Srba, pripadnika KBS, napušta ovu formaciju koja je zamišljena kao temelj budućih oružanih snaga.

Prema informacijama „Novosti“, oko 300 pripadnika KSB iz redova Srba već je izašla odatle, pošto su svesni da bi uskoro mogli da budu zloupotrebljeni. Navodi se da su i prištinski mediji preneli da je samo u poslednjem talasu dvadesetak Srba iz Gnjilana podnelo zajednički zahtev za napuštanje KSB.

„Novosti“ navode da su sve to predstavnici privremenih institucija i analitičari sa Kosova predstavili kao direktnu posledicu pritisaka iz Beograda. Navodi se da je direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi izneo „podatak“ da srpski predsednik Aleksandar Vučić putem ministra odbrane Aleksandra Vulina i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića „vrši pritisak i ucenjuje pripadnike kosovskih bezbednosnih snaga srpske nacionalnosti da napuste tu instituciju“.

Navodi se i da je čak i ambasador SAD u Prištini, Greg Delavi, rekao da je zabrinut što Srbi napuštaju KBS.

Podseća se da je Vulin u petak rekao da za Srbiju „apsolutno nije prihvatljivo“ formiranje bilo kakve vojske na teritoriji KiM.

„Svaki Srbin koji živi na KiM treba dobro da zna da služenje u nekakvoj lažnoj vojsci Kosova jeste služenje protiv sopstvenog naroda i služenje protiv sopstvene države. Oni prave vojsku Kosova da bi destabilizovali region i da bi pokušali da ugroze Srbiju i Srbe“, poručio je Vulin.

Đurić je kazao da „najnoviji napadi Šeholija, Rahmana Rame i Ramuša Haradinaja na Srbiju i njeno rukovodstvo pokazuju koliko su nervozni zbog insistiranja da se spreče novi sukobi i formiranje tzv. vojske Kosova“.

„Ta tzv. vojska služila bi isključivo da izazove sukobe među Srbima“, naveo je Đurić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike