U trendu

Tanin: Ozbiljni izazovi pred liderima Srbije i Kosova

Šef Misije UN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da su protekli period na Kosovu obeležili potezi koji nisu poboljšali atmosferu i da se lideri s obe strane suočavaju s ozbiljnim izazovima.

Tokom razmatranja novog tromesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, Tanin je rekao da lideri Kosova i Srbije treba da zauzmu pristup okrenut budućnosti i da prevazidju poteškoće koje su osujetile pregovore.

Evropska perspektiva ostaje veoma bitan podstrek za mir i stabilnost u regionu, kazao je Tanin i pozvao kosovske lidere da nastave s unapredjenjem vladavine prava, borbe protiv korupcije, stanja ljudskih prava i nezavisnosti pravosudja.

„Za stabilnost u regionu neophodna je podrška svih članica Saveta bezbednosti UN za angažman Beograda i Prištine, kako bi se smanjile tenzije, pojačalo medjusobno poverenje i smanjile prepreke dijalogu“, kazao je Tanin.

Šef Unmika je naveo da i Beograd i Priština treba više da učine kako bi se pripremio teren za dogovor koji mogu da postignu dve strane.

„Minimalan uslov za nastavak dijaloga jeste pronalaženje načina da se prilike stabilizuju, a ne uznemiravaju. Umesto toga, bilo je tenedncija distrakcije umesto smirivanja situacije“, naveo je Tanin.

On je dodao da je problem u prethodnom periodu predstavljao i nejedinstven stav Prištine po pitanju nastavka dijaloga s Beogradom.

„Odsustvo jedinstvenog stava Prištine o uslovima za nastavak dijaloga sa Beogradom dostiglo je kritičnu tačku u danima posle završetka izveštajnog perioda, što povećava zabrinutost u pogledu dalje održivosti sadašnje koalicione vlade na Kosovu“, rekao je Tanin.

Naveo je da je puno pažnje bilo usmereno na takse koje su prištinske vlasti uvele za robu iz Srbije i BiH.

„Ta mera je osporena s mnogih adresa i Beograd je uslovio nastavak dijaloga time da Priština povuče carine, dok je Priština povezala povlačenje carina s brojnim uslovima. To nije jedini primer pozicije strana koje komplikuju napore da se vrate za pregovarački sto“, kazao je Tanin.

On je dodao da je parlament Kosova u decembru usvojio tri zakona o aktivnostima Kosovskih bezbednosnih snaga koje nije podržala srpska koalicija na Kosovu i koje je Beograd veoma kritikovao.

„Rezolucija SB UN 1244 je jedini zakonski osnov za medjunarodno bezbednosno prisustvo, a Kfor je zadužen za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja na Kosovu“, kazao je šef Unmika.

U izveštaju kojim je obuhvaćen period od 16. oktobra 2018. do 15. januara 2019. godine, generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog rasta napetosti izmedju Beograda i Prištine i povezanih rizika po bezbednost na terenu, posebno na severu Kosova, i pozvao lidere s obe strane da se pomere s ušančenih pozicija i da rade na stvaranju uslova za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.

(Beta)

Napišite komentar