U trendu

Tass: Od Beograda se traži da faktički prizna nezavisnost Kosova

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije koji je pripremila EU zahteva od Beograda da faktički prizna nezavisnost Kosova, ocenila je ruska agencija Tass.

Agencija prenosi delove dokumenta koji je sinoć posle sastanka lidera Srbije i Kosova u Briselu, objavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), navodeći da on predviđa međusobno priznavanje pasoša, da Srbija ne predstavlja Kosovo na svetskoj sceni, razmenu diplomatskih misija, kao i obavezu dve strane da rade na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Navodeći da sporazum predviđa da će dve strane uspostaviti stalne misije i da neće predstavljati jedna drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime Tass dodaje da se to zapravo odnosi isključivo na Srbiju, čiji je Kosovo sastavni deo u okviru međunarodno priznatih granica.

„Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama“, otvoreno se kaže u tekstu, piše Tass i dodaje da se Kosovo s druge strane obavezuje da stvori uslove za obezbeđivanje lokalne samouprave za srpsku manjinu koja živi u pokrajini, odnosno da ispuni zahtev Beograda za stvaranje Zajednice srpskih opština.

Tass prenosi i da je Borel rekao da su lideri Srbije i Kosova tokom sastanka u ponedeljak u Briselu „priznali da nisu potrebni dalji pregovori o sporazumu“ i da su takođe spremni da počnu da primenjuju sporazum, ali tek nakon što se utvrdi mapa puta, za šta će biti potrebna još jedna runda pregovora, koja će biti održana sredinom marta.

Tass podseća da nezavisnost koju je „srpska autonomna pokrajina Kosovo i Metohija“ proglasila 2008. ne priznaje više od polovine od 193 članice UN, uključujući Rusiju, Indiju i Kinu, kao i pet od 27 zemalja EU.

Navodi se da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić polažući zakletvu pred Skupštinom Srbije rekao da će „sve svoje snage posvetiti očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju kao njenog sastavnog dela“, i da je kasnije izjavio da Srbija neće direktno ili indirektno priznati nezavisnost Kosova.

Međutim, nakon Vučićevog stupanja na dužnost, pritisak Zapada na Beograd po pitanju priznavanja Kosova višestruko je povećan, dodaje Tass i podseća na Vučićevu izjvu da kolektivni Zapad nastoji da ga natera da prizna nezavisnost Kosova kako bi „izbio iz ruku Rusije argument o samoopredeljenju Donbasa, presedanu Kosova“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar