U trendu

Telekom Srbija o navodima N1: Nedobronamerno i netačno

BEOGRAD – Povodom izjave generalnog direktora Telekoma Srbija Predraga Ćulibrka da ta kompanija planira akvizicije nekoliko kablovskih operatera, N1 tvrdi da je reč o novim mogućnostima za državnu kontrolu medijskog polja, a Telekom Srbija odgovara da je svima jasno da je reč o poslovnom potezu i da su svi drugi komentari nedobronamerni i netačni.

Televizija N1 objavila je ranije danas, pozivajući se na nezvanične informacije, da je za pomenute operacije Telekoma odvojeno nekoliko stotina miliona evra, te da će akvizicijom kablovskih operatora Telekom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, otvoriti vrata za mogućnost da država kontroliše koji će se televizijski kanali nalaziti u ponudi tih operatera.

„Suprotno evropskom zakonodavstvu i praksi da država izlazi iz kontrole medijskog polja, akvizicijom kablovskih operatora upravo se otvaraju nove mogućnosti kontrole od strane države“, tvrdi N1.

U odgovoru na te tvrdnje, Telekom je večeras saopštio da je ta kompanija još pre dva meseca javno saopštila da planira akvizicije kablovskih operatora, kako bi ojačala svoju poziciju na konkurentnom tržištu.

„Tada nije bilo reakcije ni javnosti, ni očigledno nelojalne konkurencije, pošto je svima koji se bave telekomunikacijama jasno da je reč o legitimnom i uobičajenom poslovnom potezu, koji nije bio stran ni ostalim učesnicima na tržištu“, ukazuje Telekom u saopštenju i dodaje da je, samim tim, sasvim je jasno da to nije povod za sva nezvanična saznanja, za koja, opravdano tvrdimo nisu dobronamerna ni tačna.

„Pitamo se kako monopolističke namere može da ima kompanija koja trenutno ima 25 odsto učešća na tržištu distribucije televizijskog sadržaja, a ne kompanija koja već ima natpolovični udeo na istom tom tržištu“, ističe Telekom.

Zbog netačnih navoda, ukazuje Telekom Srbija, važno je da javnost zna da je u toku sprovođenje najznačajnijeg investicionog plana Telekoma Srbija, čijom će realizacijom Telekom Srbija doći do milion domaćinstava u Srbiji, najsavremenijom optičkom infrastrukturom.

„Stoga se još pitamo da li je to pravi povod za napad na Telekom Srbija i plasiranje netačnih informacija ili je razlog činjenica što ovih dana sve veći broj korisnika napušta konkurenciju i svoje poverenje ukazuje uslugama Telekoma Srbija“, navodi se u saopštenju Telekoma.

Nadamo se da je ova ishitrena reakcija samo posledica zbunjenosti konkurencije izazvana intenzivnim poslovnim aktivnostima Telekoma Srbija u nameri da korisnicima pruži najkvalitetniju i najpovoljniju uslugu i pozicionira se kao telekomunikacioni lider u regionu, zaključuje Telekom.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike