U trendu

Tomislav Nikolić napravio štetu kad je otkazao papi

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je tvrdnje da, iznošenjem u javnost detalja prepiske bivšeg predsednika Srbije sa poglavarom Rimokatoličke crkve, državi naneo štetu.

„Nisam naneo štetu državi objavljivanjem istine o papinoj poseti, već je štetu naneo Tomislav Nikolić tako što je prvo pozvao, pa onda otkazao posetu poglavara Rimokatoličke crkve“, izjavio je Dačić odgovarajući na optužbe bivšeg šefa države.

Nikolić je prethodno, takođe za „Novosti“, naveo da je Dačić „načinio po državu štetan, nediplomatski potez, iznoseći u javnost deo prepiske predsednika Srbije sa poglavarom Rimokatoličke crkve“.

„Ako već mora da pita Crkvu, što je nije pitao pre nego što je uputio poziv“, kaže Dačić za „Novosti“.

„Ovako smo ispali neozbiljni. A papa nije samo verski lider, već i šef države koja nije priznala Kosovo i koja nam je veoma važna u borbi za našu južnu pokrajinu. Evo mi ćemo dopustiti da papa ode u Prištinu, a ne može da dođe u Srbiju. Nemojte da se posle žalimo ako Vatikan prizna Kosovo“, navodi on.

Dačić naglasava da je prvi čovek Vatikana išao u većinu zemalja u susedstvu i da one nisu ništa manje pravoslavne od Srbije.

„Išao je u neke od njih na poziv šefa države, a negde na poziv patrijarha. Ja nemam pravo da pozovem papu, ali ako ga naša država zove i on odgovara da prihvata poziv, neodgovorno je da se tek onda konsultuje Crkva i otkazuje poseta. Uostalom, ako Crkva već vodi državu, šta će nam onda takav predsednik“, dodaje on.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    E D(l)acicu u sta si se pretvorio u jednu obicnu seosku torkusu i d..euvlakaca. Znas Ti verovatno zasto eve ovo sto radis zbog cega i koga se tako ponasas. Cuvas sebe od skrivenih papira kod nekoga. nece ih pustati dok mu trebas i zavrsavas prljave poslove ali kad mu vise ne budes trebao sta onda i kud? A zasto da se nepita SPC.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike