U trendu

Transparentnost tužila Vladu zbog uskraćivanja dokumenata o koncesiji za aerodrom

Transparentnost Srbija saopštila je danas da je podnela tužbu Upravnom sudu protiv Vlade Srbije zbog njenog odbijanja da, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dostavi ili objavi dokumente u vezi sa koncesijom za Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, dokumente u vezi sa tom koncesijom nisu dostavili ni Ministarstvo saobraćaja, niti Komisija za javno-privatno partnerstvo.

Ta nevladina organizacija podsetila je da je već dve godine, od prvog pominjanja mogućeg javno-privatnog partnerstva radi daljeg razvoja aerodroma, ukazivala da zakon propisuje da je, pre ulaska u takav aranžman, neophodno uraditi studiju koja bi pokazala da je upravo koncesija najbolji način za postizanje željenog cilja.

To je, kako se navodi, posebno važno zbog toga što su zvaničnici godinama ponavljali da beogradski aerodrom posluje odlično, da ostvaruje velike prihode, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić je pre šest meseci izjavio: „Sami smo u stanju da ulažemo u Aerodrom“.

Transparentnost je, pošto je Vlada Srbije u februaru objavila javni poziv za 25-godišnju koncesiju, zatražila od Vlade i Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da dostave koncesioni akt i studiju opravdanosti, ali Vlada na zahtev nije odgovorila, zbog čega je Transparentnost podnela urgenciju, a potom i tužbu Upravnom sudu.

Takodje se podseća da je Ministarstvo saobraćaja odbilo taj zahtev, dok je na rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja odgovoreno tvrdnjom da u tom ministarstvu uopšte nemaju ni koncesioni akt, ni studiju, već su ti dokumentu u posedu Vlade. Na novi zahtev Transparentnosti, da dostave dokument na osnovu kojeg će se videti kako su dokumenti izgubljeni ili premešteni, stigao je odgovor da ih nikada nisu ni imali, a da su prethodno odbili da ih dostave zbog mogućeg „ugrožavanja vitalnih interesa“.

„I treći državni organ odbio je da postupi po zahtevu. Komisija za javno-privatno partnerstvo, koja je dala pozitivno mišljenje na ‘Predlog koncesionog akta za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom AD Aerodroma Nikola Tesla Beograd i obavljanje delatnosti operatera aerodroma’ nije odgovorila na zahtev da dostavi to mišljenje, zbog čega je TS podnela žalbu Povereniku“, navodi se u saopštenju.

Transparentnost Srbija je kao pozitivno ocenila to što je za tu koncesiju raspisan javni konkurs i što postoji interesovanje više potencijalnih koncesionara, ali smatra da je nedopustivo da javnost nema uvid u dokument koji bi pokazao kakvi su planovi Srbije za aerodrom i da li je koncesija najbolje rešenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.