Treba odmah da se suočimo sa Poglavljem 35 o Kosovu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da su uslovi za pregovaračko poglavlje 35, koji se tiču odnosa sa Kosovom, izuzetno oštri i da će predstavljati veliki izazov, zbog čega je potrebno da se pregovarački tim odmah suoči sa tim.

“Uslovi za pregovaračko poglavlje 35 su izuzetno oštri, nepovoljni po Srbiju i po meni prepuni zamki, krivina ili zahteva koji nisu ogoljeno iskazani, ali koji bi mogli da budu veoma opasni po nas. Ako je već osnov poglavlja 35 pravno obavezujući sporazum izmedju Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima, onda mislim da bi naša delegacije trebalo odmah da krene u izradu tog sporazuma”, rekao je Nikolić.

U intervjuu za list Politika, Nikolić je dodao da se sa velikim iskušenjima odmah treba suočiti i da posle otvaranja poglavlja o Kosovu očekuje da se o tome oglase i Srpska pravoslavna crkva (SPC) i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).

On je dodao da će se preciznije znati sadržina tog poglavlja kada počne o njemu da se razgovara i dodao da “ne valja” ako se ne zna sadržina ili ako neko pokušava da je sakrije od Srbije.

“Pažljivo sam slušao nemačkog ambasadora (Aksela Ditmana). Na pitanje da li ima novih zahteva u vezi sa poglavljem 35 on je odgovorio onako kako su naučili svi evropski zvaničnici – da se poglavlje 35 zatvara pravno obavezujućim sporazumom sa Prištinom o dobrosusedskim odnosima i tu nema nikakvih novih zahteva. Dobro, ali kakav je to zahev? Da li EU pušta da se Priština i mi sami dogovorimo? Mi to nikada nećemo”, rekao je Nikolić.

Govoreći o drugim institucijama od kojih očekuje da se obrate javnosti po tom pitanju, Nikolić je naveo SPC i SANU.

“Dakle, crkva mora da se umeša, da i ona kaže šta hoće”, rekao je on.

Predsednik je rekao da ga je zabolelo što je Tužilaštvo već sedam meseci “ne radi ništa” po pitanju incidenta sa Vladinim avionom, prilikom njegovog puta za Rim, i dodao da ima negativan stav o radu Tužilaštva, za koje misli da je otrgnuti deo pravosudja, iako on tu ništa ne može.

On je, takodje, izrazio nezadovoljstvo kvalitetom informacija koje dobija od tajnih službi i dodao da ima utisak da one žele da njegovu pažnju skrenu na medjunarodne probleme, zbog čega ga nekada iznenadi kada nešto pročita u novinama, a za šta smatra da su službe dale medijima.

Nikolić je ponovio da izmedju njega i premijera Aleksandra Vučića ne postoji sukob već da na tome potenciraju ljudi koji žele da pobede Vučića, pa u tu svrhu pokušavaju da pocepaju Srpsku naprednu stranku pokušavajući njega da ubace kao oponenta.

(Beta)

Ostavite komentar