U trendu

Tribina: Angela Merkel pobedjuje, ekstremna desnica prvi put u Bundestagu

Nemačka kancelarka Angela Merkel i njena demohrišćanska koalicija pobediće na izborima u Nemačkoj u nedelju, a ekstremni desničari ući će prvi put u Bundestag, ocenjeno je večeras na tribini „Nemačka u izborima, Evropa pred izazovima“ u Novom Sadu.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković rekao je da je pojava krajnje desne stranke Alternativa za Nemačku (AfD) posledica dubokih trauma Nemaca posle oba svetska rata i da se njoj priklanjaju ljudi iz malo viših društvenih slojeva, koji danas dobro žive, ali imaju strah za budućnost.

„Pojava AfD posledica je straha Nemaca i dubokih trauma posle oba svetska rata, kada su prolazili kroz godine bede i nemaštine. Stalno su u strahu da će izgubiti blagostanje i to je razlog zašto traže grupaciju koja će im reći da će im biti bolje, a to je AfD. Oni su ekstremni desničari u smokingu“, rekao je Visković.

Predsednica Foruma za medjunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić kazala je da Angela Merkel nema dostojnog protivnika na izborima koji se održavaju u nedelju, 24. septembra i ocenila da u Nemačkoj ima osnova za rast populizma.

„Slika o dosadnim izborima nije realna, jer ispod te takozvane idile ipak vri. Bez obzira na ovu idiličnu sliku, u Nemačkoj ima osnova za strah od populizma. Postoji kapacitet za populizam, ali ekonomska situacija je dobra“, kazala je Minić.

Ona je dodala da niko i ne pomišlja da posle izbora pravi koaliciju sa strankom AfD, pošto je „pet od šest stranaka koje treba da udju u parlament“ proevropske orijentacije, dok je „samo AfD evroskeptičan“.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Novom Sadu Aleksandar Simurdić ocenio je da je moguće da će AfD osvojiti više glasova nego što se prognozira.

„Oni su rastuća politička opcija. Biće treća partija po snazi u Bundestagu, što će u velikoj meri promeniti politički život Nemačke“, rekao je Simurdić.

Na tribini koju je organizovao Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu govorili su i politikolog Duško Radosavljević i istoričar Milivoj Bešlin.

Prema anketama, hrišćanske demokrate Angele Merkel imaju ubedljivu prednost nad glavnim rivalom, Socijaldemokratskom partijom Nemačke Martina Šulca, a u parlament bi trebalo da udju i AfD, Levica, Zeleni i liberalna stranka FDP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar