U trendu

Tribunal će izreći presudu u odsustvu Šešelja

Haški tribunal izreći će 31. marta presudu Vojislavu Šešelju u njegovom odsustvu, odlučilo je raspravno veće predsedavajućeg Žana Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti).

Veće je usvojilo argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati, ni u Hagu nastaviti Šešeljevo lečenje od tumora na jetri od kojeg, kako je ranije utvrdjeno, boluje.

Taj argument, po današnjoj odluci, zvanični Beograd izložio je u jučerašnjem poverljivom dopisu Tribunalu o teškoćama koje bi pričinilo vraćanje Šešelja sa privremene slobode u Srbiji, na kojoj je od novembra 2014. godine.

Raspravno veće Tribunala ostavilo je Šešelju mogućnost da izricanje presude prati preko video veze iz Beograda. O tome želi li ili ne da prati izricanje presude, Šešelj bi, po današnjoj odluci, trebalo da izvesti Tribunal do 22. marta.

Raspravno veće odluku je donelo većinom glasova predsedavajućeg Antonetija i sudija Flavije Latanci (Flavia Latanzzi), uz izdvojeno mišljenje trećeg sudije Mandaje Nijanga (Mandyae Niang) koji se nije složio da izloženi razlozi opravdavaju izricanje presude u odsustvu optuženog.

Odluka da prvostepena presuda Šešelju bude izrečena u odsustvu optuženog je bez predsedana u dosadašnjoj istoriji tribunala.

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Tužilaštvo je, u završnoj reči, tražilo da bude osudjen na 28 godina zatvora, a Šešelj, koji se branio sam, da bude oslobodjen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.