U trendu

Tribunalu poslata protestna nota Srbije

Srbija je poslala protestnu notu Haškom tribunalu zbog ponašanja suda prema predstavniku Srbije na ročištu povodom zahteva za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke (SRS), prenela je danas Radio-televizija Srbije (RTS).

Kako navodi RTS, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u noti je poručio sudu u Hagu da mora da poštuje Srbiju, navodeći dvostruke aršine koje taj sud primenjuje.

Srbiji se, kako je naveo Vučić, ne dopušta da neke slučajeve vodi pred nacionalnim sudovima, za šta su druge države dobile saglasnost.

Vučić je u noti podsetio i na sve dopise Srbije kojima je davala garancije za puštanje optuženika na privremenu slobodu zbog lečenja, a na koje se Tribunal oglušio.

Haški tribunal nije odgovorio na dopis Vlade Srbije, odnosno premijera iz oktobra 2015. da se bivši general Vojske RS Zdravko Tolimir pusti radi lečenja na privremenu slobodu, a pre neki dan, na ročištu povodom zahteva Tribunala za hapšenje tri člana SRS, predsedavajući veća, sudija Alfons Ori, nije dozvolio predstavniku Srbije da govori.

Zdravko Tolimir, osudjen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, umro je u pritvoru Haškog tribunala u ponedeljak, 8. februara.
Tribunal je u utorak ponovo pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i u Hag izruče troje članova SRS-a koji su optuženi za nepoštovanje tog suda i odbio da sasluša koordinatora pravnog tima Srbije u Hagu Sašu Obradovića.

Raspravno veće konstatovalo je da Srbija nije učinila ništa da sprovede sudski nalog za hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića i izrazilo „ozbiljnu zabrinutost“ zbog „izostanka napora“ srpskih vlasti i „propusta da saradjuje“ s Tribunalom.

Tribunal je Radetu, Jojića i Ostojića optužio zbog uticanja na svedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Optužnica je podignuta još 30. oktobra 2012, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015, uz obrazloženje da to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapsio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar