U trendu

TS: Novi ustavni amandmani neće smanjiti politički uticaj na pravosudje

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da novi ustavni amandmani neće smanjiti politički uticaj na pravosudje.

„Sadašnji predlog, prema kojem će svega 50 odsto članova budućeg sudijskog i 40 odsto članova novog tužilačkog saveta birati same sudije i tužioci, a ostale narodni poslanici, ne može se smatrati dobrim“, navodi se u saopštenju.

TS je naveo da je tačno da bi situacija u kojoj bi prevashodno sudije i tužioci odlučivali o svojim kolegama nosila rizike, ali te rizike treba otkloniti zakonskim normama koje bi povećale javnost rada pravosudnih saveta i smanjile prostor za njihovo diskreciono odlučivanje, a ne posrednom političkom kontrolom, kroz grupu „istaknutih pravnika“ koje će izabrati skupštinska većina.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da je smanjenje političkog uticaja na rad Visokog saveta sudstva i Državno veće tužilaca moglo da se ostvari i nezavisno od ustavnih promena, da je bilo volje.

„Pošto su Vlada i Skupština još 2013. zaključile da nije primereno da ministar pravde i predsednik skupštinskog Odbora za pravosudje budu članovi pravosudnih tela, ti političari su mogli odmah da prestanu da učestvuju u izboru i razrešenju sudija i tužilaca“, rekao je Nenadić.

On je ocenio da i dalje postoji prostor da se smanje uticaji na pravosudje kroz promenu prakse, „za početak tako što će nadležni javni tužilac, a ne politički funkcioneri, obaveštavati javnost o tome šta je uradjeno i šta treba da bude učinjeno u gonjenju počinilaca krivičnih dela“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar