U trendu

Tusk: Kraj dijaloga, pa članstvo Srbije u EU

Srbija može da računa na punopravno članstvo u EU po završetku dijaloga sa Prištinom i sprovođenju reformi, rekao je danas predsednik Saveta EU Donald Tusk i istakao da EU računa na Srbiju.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da se, „posle turbulentnog starta ove godine, danas Srbija angažuje u dijalogu, razgovarajući jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih“.

Pozdravio je dalju privrženost dijalogu i spremnost da se nastavi, kako u Srbiji, tako i sa kosovskim partnerima dalje razmatranje budućih odnosa.

„Za mene kraj dijaloga i srpskih reformskih napora predstavlja punopravno članstvo Srbije u EU. To je ono što smo obećali u Solunu i što smo spremni da ispunimo“, podvukao je on.

Ohrabrio je predsednika Vučića da nastavi reforme u oblasti jačanja vladavine prava istom snagom i upornošću, sa kojom je ostvaren napredak u ekonomiji.

„Snažna i održiva valdavina prava je glavni signal da ste spremni za ulazak u EU“, poručio je Tusk.

Tusk je podsetio da je nepromenjena podrška EU evropskoj perspektivi zapadnom Balkanu.

„To je jednoglasno potvrđeno od starne evropskih lidera na Savetu EU u martu. Pristupni proces će zavisiti od vašeg napretka u sprovođenju reformske agende“, objasnio je on.

Tusk je posebno pohvalio saradnju Srbije sa EU u savladavanju izazova iregularne migracije.

„Zahvalio bih vam na tadašnjoj i današnjoj podršci. Nadam se da EU može da nastavi da računa na Srbiju, kao što može Srbija da nastavid a računa na EU u pružanju potrebne podrške“, rekao je on.

Tusk je posebno pohvalio ličnu privrženost predsednika Srbije stabilnosti i bezbednosti regiona, regionu koji, kako je rekao, ostaje strateški prioritet EU.

„U svojih prvih 50 dana na funkciji predsednika Srbije Vučić se sreo sa svim partnerima u regionu i zalagao se za regionalnu stabilnost i mir. Nastavite taj rad, vaša uloga je apsolutno jedinstvena“, kazao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)