„O Srbiji se neće odlučivati ni u Moskvi, ni u Vašingtonu, ni u Briselu…“

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je danas u Beogradu da se o budućnosti Srbije neće odlučivati ni u Moskvi, ni u Vašingtonu, ni u Ankari ni u Briselu već u Srbiji.

U obraćanju medijima posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koje je u celini izgovorio na srpskom jeziku, on je rekao da je uveren, znajući srpsku istoriju, Srbi neće dopustiti da ne odlučuju sami o svojoj budućnosti.

On je naglasio da je EU mesti gde niko nikome i ništa ne namaće.

„Evropska unija jeste i hoće da bude najpouzdaniji partner Srbije i celog Zapadnog Balkana“, poručio je on, dodavši da su pripreme za predstojeći samit u Sofiji u maju gloavni razglog njegove posete.

„Na samitu u Sofiji potvrdićemo spremnost da radimo na evropskoj perspektivi regiona“, poručo je Tusk.

Kako je dodao, jedna od tema razgovora bio je i dijalog sa Prištinom.

„Hteo bih da zahvalim Aleksandru Vučiću na ličnom zalaganju na dijalogu sa Prištinom. Znam da je to teško pitanje sa jakim emotivnim nabojem ali i stratešjki izbor koji će se na kraju isplatiti“, poručio je Tusk.

U tom kontekstu citirao je i srskog pisca Borisava Pekića koji je, kako je rekao, život posvetio evropskim vrednostima i pre 30 godina napisao članak „Želja za Evropom“ u kojem je rekao da želi da istorija Srbije bude i njena budućnost a ne samo patriotsko sećanje.

Kako kaže, otada su region i Srbija prošli kroz teška vremena, a sada je vreme da se gradi budućnost uz Srbiju kao delom objedinejne Evrope.

„Mnogo puta ste u istoriji dokazali kao tvrdoglavi i nezavisni, da sami odlučujete o svojoj sudbini i znam da nećete dopustiti da se to promeni“, rekao je predsednik Evropskog saveta.

Kao Poljak rođen i odrastao u sličnom uređenju znam kako smo se divili vašoj hrabrosti, bili smo deo istog bloka, ali ste vi imali veću političku nezavisnost.

„U mojoj generaciji još živi legenda o vašem herojskom otporu tokom Drugog svetskog rata. kao Poljak odlično znam o čemu govorim. Od tog doba i Nemci znaju da je bolje biti na vašoj strani, nego ne“, poručio je Tusk.

„U EU smo izgradili zajednicu kako niko nikada svoju nezavisnost ne bi platio svojom krvlju. Zato treba posmatrati EU kao projekat sa strateškom dimenzijom. Zajedno možemo skoro sve da postignemo – prosperitet, viši strandard života, demokratiju, uz valdavin u zakona i slobodu govora, bezbednost i iznad svega uzajamno poštovanje i očuvanje nacionanog idenititeta“, kaže visoki evropski zvaničnik.

Kako je rekao, stoji pored prijatelja i predsednika Srbije – Srbina od krvi i mesa.

„U njemu prepoznajem srodnu dušu. I sam sam bio fudbalski navijač. Aleksandar Vučić je živi dokaz da u isto vreme možete biti veliki patriota i racioanlni pragmatičar“, poručuje on i dodaje da je Vučić i pokretač ambiciozne vizije ekonomskog povezivanja regiona.

„Zahvaljujući njegovoj viziji i odlučnosti samit u Sofiji će biti posvećen i jačanju privredne saradnje“, rekao je Tusk, podsetivši da je EU i sada najveći inevstitor, donator i trgovonski partner Srbije.

Dodao je da je želja ipak da se i u budćnosti razvivaju ekonomske veze zato će, kaže, samit imati za cilj da pojača povezanost EU i Zapadnog Balkana, da osnaži saradnju.

Pomenuo je u tom kontekstu investicije u puteve i železnice, olakšan prelaz granica, niže troškove rominga…

Zahvalivši Vučiću na gostoprimstvu, primetio je da je za posetu Beogradu kao i uvek morao dobro da se pripremi, što je pojasnio sledećim zapažanjem o Srbiji: „Zato što znam da ste u politici kreativni kao Tesla u nauci, efikasni, kao Đoković u tenisu, šarmantni kao kad se zaigra kolo“.

(Tanjug)

5 komentara
 1. Radoslav Radovic

  I poče nam demonski mesija lažne vjere pružat poslastice…..Iš otale crni vrane idi dalje i vrati se kući grači tamo, ne dolazi vamo, jer mi vrane ovđe ne trebamo.Misliš jado da smo tako plitki da ne znamo ko ti je to kazo, šta čes graktat i šta ćeš nas lagat.Kugo ljudska da te bog ubije, malo tije trećina svijeta, već si otrov adske svoje duše i na ovaj kamen izbljuvala.Kada nam vratite što ste nam oteli i kad nam platite što ste nam srušili(malu Milicu i sve ostale, na hiljade što ste pobili i osakatili smrdljivi gadovi vratit nam ne možete)ni onda nećemo biti sa vama,već samo pored vas(jer smo geografski tu) jer nijesmo isti soj.Zapamtite mi smo još uvijek ljudi.A vi, vi se plašite ljudi, zato ste se i suknuli na nas i koristite sve čime raspolažete da nas pobrišete i da živite sami u svome smrdljivom brlogu.

 2. KUM I

  Ne pricaj ti to nama nego Svabici ,Petlu i Muzungu (beli Englez u africi) ,oni trebaju da se prisete ,jer mi svoju istoriju ,tradiciju i ponos ne damo nikom i nikakvim ucenama i u ultimatumima pa boo on i „CAR FRANJA JOSIP SILNI ILI NAPOLEON “ .

 3. Vladimir Urosevic

  Moj gospodine znam da vi to sve znate i svi ostali oko vas,ali se stidite sto to izjavljujete za uz burek jutarnje vesti u Srb.Ovi sto veceras gledaju farmu i zadrugu ce vas simpatisati.Zalosna je politika brisela i sami znate da ste otpisani.Jos vam plata ide ali istorija ce i vas zapamtiti.Sram vas bilo ne samo Srba nego citavog evropskog naroda.

 4. Balkan

  E moj Gospodine Tusk zaboraviste sta je rekao Predsednik Francuske a sa druge strane isto tako zaboravljate sta vam prica onaj drugi Gospodin preko Atlantika.

 5. Anonimni

  Ovaj Poljak nam mnogo podilazi, nece to na dobro izaci

Napišite komentar