U trendu

Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja

Agencija za borbu protv korupcije zatražila je podnošenje tužbe protiv rešenja Povernika za informacije od javnog zanačaja kojim joj je naloženo da novinarki CINS-a omogući uvid u dokumente koje su politički subjekti koristili kao sredstva obezbedjenja za kredite i zajmove u kampanjama za sve nivoe izbora 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

Agencija je danas saopštila da je podnela inicijativu Republičkom javnom tužiocu za podnošenje tužbe Upravnom sudu protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

U pitanju je rešenje od 3. decembra 2018. godine, kojim je poverenik naložio Agenciji da se novinarki CINS-a Milici Šarić omogući uvid u tražene kopije blanko menice, ugovora o jemstvu, zaloge u vidu hipoteke i druge dokumente,  koje su politički subjekti koristili kao sredstva obezbedjenja za uzete kredite i zajmove u kampanjama za sve nivoe izbora u 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godini.

Agencija je ocenila da je „očigledno“ da je poverenik prilikom donošenja tog rešenja „nepravilno“ primenio Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zbog čega je odbila njegov zahtev.

„Pogrešna primena zakona ogleda se u zahtevu Poverenika da Agencija dokaže postojanje stvarne, realne štete po interese zaštićene zakonom koja je nastala usled budućeg dogadjaja, uz zanemarivanje zakonske odredbe kojom je regulisana mogućnost nastanka štete, a ne samo nastupanje štete“, saopštila je Agencija.

Dodaje se da Agencija smatra da je objavljivanjem podataka o sredstvima obezbedjenja po osnovu bankarskih kredita „višestruko štetno, naročito sa stanovišta poverenja u bankarski sistem Srbije“, ali istovremeno i sa stanovišta povrede prava na neometano uživanje imovine.

„Ostaje nejasno da li je Poverenik prilikom odlučivanja po žalbi prevideo postojanje drugih ustavnih prava ili smatra da je pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja važnije od drugih prava gradjana“, upitali su iz Agencije za borbu protv korupcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar