U trendu

Tužilaštvo: Zaposleni u Krušiku od 2014. neovlašćeno pribavljao podatke raznih stepena tajnosti

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal saopštilo je danas da je predistražni i krivični postupak za odavanje poslovne tajne protiv A.O. iz valjevske vojne fabrike Krušik vodjen u postupnosti u skladu sa zakonom, a ne „na bilo kakav tajni način“ i da su u potpunosti poštovani propisi koji uredjuju oblast zaštite tajnih podataka, uzbunjivača i podataka o ličnosti.

„Istraga je u ovom momentu usmerena ka radnjama koje je osumnjičeni preduzeo od 2014. godine do dana pokretanja postupka, tako što je radeći na pozicijama evidentičara i terminera u proizvodnji u preduzeću namenske industrije Krušik iz Valjeva, iz razloga lične prirode, protivno zakonima i ne pridržavajući se odredbi Zakona o zaštiti uzbunjivača, neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti o poslovanju ovog namenskog preduzeća u vezi više vojnih proizvodnih programa u nameri da ih preda nepozvanom licu“, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je navelo da je osumnjičeni te podatke, putem računarske komunikacije, predao stranom državljaninu da bi ta osoba jedan deo objavila na Internetu.

„Javno tužilaštvo će u skladu sa važećim procesnim i materijalnim krivičnopravnim propisima nastaviti da vodi krivični postupak u ovom predmetu radi utvrdjivanja činjeničnog stanja u potpunosti, o čemu će javnost, u skladu sa zakonskim mogućnostima, biti blagovremeno obaveštena“, dodaje se.

Odlukom Višeg suda u Beogradu uzbunjivač A.O. iz fabrike Krušik vraćen je juče, posle tri sedmice provedene u zatvoru, u kućni pritvor.

Viši sud je odbio žalbu Višeg javnog tužilaštva da A.O. bude u pritvoru u zatvoru, te ostaje na snazi odluka sudije za prethodni postupak i on se vraća u kućni pritvor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar