U trendu

U Astrahanu završena vežba ruskih i srpskih pilota BARS 2015

Vežba ruskih i srpskih pilota lovačkih aviona MiG-29 i helikoptera Mi-8 „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije – BARS“ na poligonu Ašuluk, u blizini Astrahana uspešno je završena, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

Ostvareno je više od 20 sati naleta mešovitih posada bez i najmanjeg narušavanja mera bezbednosti, a tokom drugog letačkog dana, 7. oktobra realizovana su gađanja na poligonu „Ašuluk“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su piloti lovačke avijacije gađali raketama vazduh-vazduh R-73 ciljeve SAB-250 na visinama od 9.000 metara i raketirali zemaljske ciljeve nevođenim raketnim zrnima S-8.

Njihove kolege, piloti Mi-8, raketirali su ciljeve na tlu nevođenim raketnim zrnima S-8, a posade oba tipa vazduhoplova ostvarile su stoprocentan učinak vatre.

Saša Mijailović, koji predvodi srpske pilote, rekao je da vrhunac svake obuke predstavlja stavljanje u situaciju borbene upotrebe.

„U potpunosti smo uspeli u nameri sa kojom smo došli u Astrahan. Naši piloti su pokazali da su sposobni da realizuju borbene zadatke na istom ili sličnom nivou kao naše kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Pored velike razlike u broju sati naleta u odnosu na domaćine, oni su, pilotirajući u zajedničkim posadama, ostvarili visok nivo sinhronizacije“, navodi se u saoptenju.

Načelnik Uprave za borbenu obuku Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije Oleg Mihajlovič Česnakov rekao je da ova aktivnost nije osmišljena tako da ruski piloti bilo čemu uče srpske pilote.

„Imao sam priliku da posetim Srbiju i znao sam da će pripremljenost srpskih pilota biti na visokom novou. Nikada nismo ni mislili da su piloti Vojske Srbije lošiji u bilo čemu od ruskih. Ova vežba nije zamišljena tako da se takmičimo ko je bolji nego da uvežbavamo zajednička dejstva u borbenim situacijama“, istakao je genearl Česnakov.

On je izjavio da u Planu borbene obuke Vazdušno-kosmičkih snaga postoji deo koji se odnosi na međunarodnu saradnju i naglasio da lično veruje u razvoj saradnje između srpske i ruske vojske.

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu odlikovao je medaljama za borbenu saradnju pukovnika Sašu Mijailovića, majore Dejana Bedu, Sašu Ilića i Zorana Jokića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.