U trendu

U Egiptu uz vojne počasti sahranjen bivši predsednik Hosni Mubarak

Egipat je danas organizovao sahranu sa punim vojnim počastima za bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka koji je vladao decenijama pre nego što je svrgnut 2011. godine u pokretu Arapskog proleća.

Na sahrani praćenoj topovskom paljbom, ukazano je na Mubarakova ratna dostignuća. To je deo nastojanja vlade da Mubarakova vojna karijera postane njegovo nasledje a ne njegovo vreme na funkciji.

Mubarak, koji je bio primoran na ostavku posle uličnih protesta 2011. godine, preminuo je juče u 91. godini u vojnoj bolnici u Kairu, saopštila je njegova porodica. Primljen je u bolnicu 21. januara.

Sadašnji egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi kratko je prisustvovao sahrani, izrazio saučešće dvojici Mubarakovih sinova i njegovoj supruzi.

Mubarakovo telo kasnije je položeno u grob nekoliko kilometara od porodičnog groblja u Heliopolisu, u Kairu gde je bio Mubarakov dom tokom velikog dela njegove vladavine i gde je živeo mirno do smrti.

Državna televizija je uživo prenosila sahranu i emitovala snimke Mubaraka u njegovim mladjim danima pre nego što je postao predsednik, hvaleći ga za njegovu ulogu kao komandanta vazduhoplovnih snaga u ratu sa Izraelom 1973. Kao predsednik, Mubarak je kasnije učvrstio mir sa nekadašnjim egipatskim neprijateljem.

Održavanje sahrane sa punim vojnim počastima za jednog svrgnutog vodju izazvalo je osporavanja brojnih Egipćana preko društvenih mreža koji su ukazivali na njegovu osudu za korupciju posle svrgavanja.

Ipak, bivši predsednik i dalje uživa odredjenu popularnost medju mnogim Egipćanima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.