U trendu

U ponedeljak na FPN-u novi okrugli sto o izbornim uslovima, tema pristup medijima

U organizaciji Fondacije za otvoreno društvo i beogradskog Fakulteta političkih nauka (FPN), u ponedeljak će na FPN-u biti održan treći po redu okrugli sto o izbornim uslovima na kom će predstavnici političkih stranaka i saveza, medijskih udruženja, nevladinih organizacija i univerzitetski profesori razgovarati o stanju u medijima u Srbiji. 

Kako su najavili organizatori, tema sastanka će biti „Pristup medijima i njihova kontrola“ a predvidjeno je da medijska udruženja i organizacije koje prate izbore, predstave svoje nalaze i preporuke na tu temu.

„Razgovor će biti posvećen pristupu medijima i njihovoj kontroli, koji su od ključne važnosti za obezbedjivanje fer i slobodnih izbora. Okrugli sto će biti posvećen problemima u ovoj oblasti za koje je moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora“, navodi se u pozivu organizatora okruglog stola.

Najavljeno je da će prvi deo dijaloga, na kojem će biti predstavljene analize organizacija civilnog društva i medijskih udruženja, biti sniman i uživo emitovan preko ekrana postavljenog u sobi za novinare na Fakultetu političkih nauka a da će drugi deo okruglog stola biti održan bez prisustva medija, po pravilima „Chatham House“.

U najavi okruglog stola koju su potpisali dekan FPN-a Dragan R. Simić i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, stoji i da će u narednom periodu biti održana još dva sastanka, posvećena biračkim spiskovima i izbornoj administraciji, kao i biračkim pravima gradjana.

Sastanak na temu pristupa medijima počeće u 10 časova, a obraćanja novinarima planirana su za 12.30.

Ranije je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila da ta partija neće učestvovati na okruglom stolu vlasti i opozicije u ponedeljak kao i narednim sastancima, „dokle god su zatvoreni za javnost“.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je juče da je prihvatilo poziv da učestvuje na sastanku vlasti i opozicije posvećenom medijima ali samo u prvom delu koji će biti javan.

„Izvršni odbor NUNS-a je odlučio da prihvati poziv kako bi još jednom ponovio stavove Udruženja o ugroženosti slobode informisanja i izražavanja, bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika, neravnopravnom položaju medija i drugim temama i problemima koji direktno ugrožavaju pravo gradjana na potpuno, objektivno i svestrano informisanje“, navodi se u saopštenju tog udruženja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.