U trendu

U Preševu trenutno oko 2.000 migranata

Predsednik koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Medveđa i Preševo Zoran Stanković izjavio je danas da se u prihvatnom centru u Preševu trenutno nalazi 500 izbeglica, a na ulici još njih 1.500.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je zabrinjajući podatak to što zbog novih propisa koji će blokirati mađarsku granicu Srbiju očekuje dodatni priliv izbeglica.

„U ovoj nedelji očekujemo čak 23.000 lica koja treba da prođu kroz Srbiju. Ovaj talas je počeo juče“, kazao je Stanković.

Povodom najava o osnivanju Asocijacije albanskih opština na području Bujanovca, Preševa i Medveđe, Stanković je izjavio da bezbednost u tim opštinama nije ugrožena i da ne treba ishitreno reagovati na najave o osnivanju te asocijacije.

Stanković je rekao da u skladu sa zakonom lokalne samouprave imaju pravo da formiraju svoje asocijacije, ali da pri tome moraju da poštuju Ustav i teritorijalni integritet Srbije.

„U svim dosadašnjim izjavama nema naznaka kršenja Ustava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, videćemo šta će biti nakon sutrašnjeg skupa“, kazao je Stanković.

Prema njegovim rečima, u svakom slučaju, Srbija neće reagovati agresivno, već kako to propisi i zakon nalažu.

On je naveo da sutrašnji skup organizuje Nacionalni savet Albanaca i da je on odobren. „Za sada nema razloga za bilo kakve reakcije“, kazao je Stanković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.