U Prištini usijane glave, nisam optimista

LOZNICA – U Prištini su usijane glave, rekao je predsednik Aleksandar Vučić danas u Loznici, povodom izjave Haradinaja, i posle novog zahteva SAD, da takse neće biti ukinute, te upozorenja šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini da neće biti dijaloga ako to pitanje umeša.

Nisam optimista po pitanju daljeg razvoja situacije, primetio je Vučić i dodao:

„Nije Mogerini za to kriva, ništa ona nije tu uradila, ali to govori o njihovoj nervozi. Ja sam taj koji smatra da nema smisla da razgovaramo o nekim važnijim stvarima ako nemamo slobodan protok robe, usluga i ljudi. O čemu da razgovaramo?“

Vučić kaže da je za njega danas veliki problem, težak izazov i lako postaje noćna mora neodgovornost albanskih političara, kao i nekih u Srbiji, koji, kaže, srećom nisu na vlasti, a koji ne razumeju da više nemamo zamrznut konflikt.

„On je odmrznut i samo gledamo da šteta bude što manja i da sačuvamo mir. Užasnut sam onim što rade. Nismo im odgovarali nijednom merom. Kratko vreme ćemo još čekati pa ćemo da sednemo da vidimo kako ćemo“, rekao je Vučić.

On se zahvalio Rusiji, Kini ali i zapadnim partnerima na podršci da se omogući slobodan protok robe i usluga.

„Očigledno je da nekim usijanim glavama racionalni pozivi ne znače ništa“, kaže Vučić.

Ponovio je da je jedina stvar koja može da uspori ili zaustavi ubrzani rast Srbije jeste rušenje mira i stabilnosti.

„A to je nešto što Srbija ni po koju cenu ne želi“, istakao je Vučić.

Kako kaže, retko kada odgovara Prištini, bavi se fabrikama i školama, gleda kako možemo da nastavimo da razgovaramo i možda u budućnosti jednog dana postignemo kompromis.

„Ali strahujem, kad usijene glave uzmu vlast u svoje ruke, onda od drveta ne vide šumu. Nisam optimista po pitanju razvoja situaicje na KiM i u zemlji. To je moja najveća briga“, kaže Vučić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike