U projekte u Vojvodini biće uloženo 2,6 milijardi evra

BEOGRAD – U infrastrukturne projekte na teritoriji Vojvodine biće uloženo ukupno 2,6 milijardi evra, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

„Kad se kaže da se formira radna grupa ili koordinaciono telo, pomisli se da je to nešto gde se više priča, a manje radi, ali to ovde nije slučaj sa telom koje su formirali Ministarstvo i Vlada Vojvodine. Kad se dogovorimo oko prioriteta, to za nas postaje zakon i to se realizuje“, rekla je Mihajlović posle treće sednice Radne grupe ministarstva i Vlade Vojvodine za realizaciju infrastrukturnih projekata na teritoriji Vojvodine.

Ona je, navodi se u saopštenju, dodala da se dogovori koji su napravljeni oko novih brzih saobraćajnica i oko rekonstrukcije na prethodnoj sednici sprovode.

„Devet milijardi dinara uložili su Putevi Srbije u rekonstrukciju i rehabilitaciju puteva, a još šest milijardi dinara je planirano za nove projekte. Rehabilituje se pruga Pančevo-Orlovat-Rimski Šančevi dužine 112 kilometara, a rekonstruisaće se i pruga Subotica-Senta“, rekla je ministarka.

Radiće se i postrojenja za fabriku vode u Kikindi i u Vrbasu, u Kikindi novo, a u Vrbasu proširenje postojećeg.

Mihajlović je zahvalila pokrajinskoj vladi na uspešnom završetku Žeželjevog mosta, koji je zajedničkim radom Republike, Pokrajine i Grada Novog Sada izgrađen uprkos brojnim problemima koje su ostavile prethodne pokrajinske vlasti.

Dodala je da će Sremska Mitrovica biti, uz Vranje i Niš, jedan od prvih gradova u kojem će početi izgradnja stanova za snage bezbednosti.

„Prvo će se krenuti sa po 200 stanova i kako se oni budu završavali krenuće i u drugim gradovima. Ministarstvo je zaključkom vlade investitor na tom projektu, završava se projektno-tehnička dokumentacija i nadam se da ćemo sledeće godine imati prve zgrade koje se završavaju“, dodala je ona.

Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da je izrađena gotovo sva projektno-tehnička dokumentacija za Fruškogorski koridor i da očekuje da se u narednom periodu Vlada Srbije opredeli za određeni model finansiranja.

„Fruškogorski koridor je jedan od projekata u kojima smo zajedno učestvovali u svim fazama. Strateški je važno za Vojvodinu i što je raspisana javna nabavka za projektnu dokumentaciju za brze saobraćajnice koje će povezivati Novi Sad, Zrenjanin i Beograd“, rekao je Mirović.

On je dodao da je na sastanku razgovarano i o čitavom nizu radova na rehabilitaciji putne mreže Vojvodine, uključujući deonicu Batrovci-Kuzmin, rekonstrukciju puta Sombor-Kula, kružnu raskrsnicu u Zrenjaninu, a razgovarano je i o završetku rehabilitacije deonice Sremski Karlovci-Banstol.

Mirović je istakao i da su koordinacija i dobra priprema važne za uspešnu realizaciju svih projekata.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike