U trendu

U proteklih 16 godina povratak na Kosmet bio čista šminka

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić rekao je danas da je najveći deo povratka Srba na Kosovo i Metohiju u proteklih 16 godina bila „šminka“ i „šarena laža“.

On je za TV Kragujevac kazao da se na KiM vratilo manje ljudi nego u bilo koju postkonfliktnu zonu na svetu, kao i da su se pojedine vlade i medjunarodne organizacije „busale u grudi“ da nešto rade na povratku, što, medjutim, rezultati i brojke demantuju.

„Na KiM se nije vratilo preko 95 posto ljudi, ne zato što neće, nego zato što nisu imali priliku. Njima su oteti stanovi i kuće, imamo preko 80.000 evidentiranih stanova i kuća koji su u rukama ilegalnih stanara koji su ih zauzeli“, rekao je Djurić.

On je naveo da je u Prištini bilo 50.000 Srba, a danas svega nekoliko desetina starih ljudi, što je „žalosna slika fingiranog povratka“.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije se zato opredelila da ne čeka ničiju milost, ni Prištine, ni medjunarodne zajednice, nego da sama, u saradnji s Raško–prizrenskom eparhijiom, počne „skromne, ali odlučne korake“ za stvaranje uslova za povratak.

Djurić je najavio da će za 12 meseci biti izgradjeno prvo povratničko naselje s modernim kućama, izmedju Kosovske Mitrovice i Zvečana za oko 1.500 povratnika, a da je deo tog projekta da se po svakom domaćinstvu obezbedi i po jedno radno mesto.

„Povratničko naselje je izraz naše želje da ojačamo srpsku zajednicu na KiM, da pružimo priliku da budu ispravljene neke nepravde iz rata 1999. godine i da pokažemo čitavom srpskom narodu na KiM da je država Srbija prisutna“, rekao je Djurić.

Djurić je rekao i da se sada pokušava da se sa 10 puta manje para nego pre završi ono što je započeto, i dodao da je vlada u prethodnih godinu dana uspela da na severu izgradi 150 stambenih jedinica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.