U trendu

U protestima protiv reforme pravosudja u Varšavi ranjena dvojica policajaca

U sinoćnjim protestima u VarÅ¡avi ispred poljskog parlamenta zbog reforme pravosudja koju demonstranti doÅŸivljavaju kao atak na nezavisnost sudova povredjena su dvojica policajaca a policija je uhapsila četiri demonstranta, saopÅ¡tila je danas Glavna komanda prestoničke policije.

„Tokom demonstracija ispred Sejma uhapÅ¡eni su najgresivniji demonstranti. U zatvor je prevezeno četvoro njih. Protiv njih se vodi istraga zbog napada na policajce. Tokom intervencije dvojica policajaca su povredjena“, kazao je portparol policijske sluÅŸbe u VarÅ¡avi Silvester Marčak, javlja  portal Onet.pl.

Protesti protiv iznenadnih dodatnih zakona, kojima bi poljska vladajuća stranka Pravo i Pravda ubrzala promenu sastava Vrhovnog suda i onemogućila predsednicu tog suda MalgoÅŸatu Gersdorf da odbije prinudnu penziju po novim propisima pozivajući se na Ustav koji joj daje mandat do 2020. godine, organizuju se od srede. Proteste organizuju gradjanske inicijative, proopozicioni Komitet za odbranu demokratije i Svepoljski Å¡trajk ÅŸena.

Glavni zakon o Vrhovnom sudu iz reforme pravosudja poslao je od 3. jula u prinudnu penziju 27 od 72 sudija tog suda koji su napunili 65 godina starosti s tim da mogu da sude dalje ako to odobri predsednik Poljske AndÅŸej Duda, inače kadar vladajućih konzervativaca, ali deo sudija i predsednica suda Gersdorf su to odbili kao krÅ¡enje Ustava.

Dodatne izmene zakona usvojio je Sejm glasovima 230 poslanika vladajuće stranke po hitnom postupku za samo tri dana, kako bi smenio Gersdorfovu i ubrzao izmene sudijskog kadra u Vrhovnom sudu u strahu da će Sud Evropske unije, kome je zbog reforme pravosudja Poljsku tuÅŸila Evropska komisija, izreći privremenu meru kojom bi zabranio novo prinudno slanje sudija u penziju do konačne presude i tako bi paralisao reformu.

Poljska opozicija nije sinoć glasala u, pokazalo se uzaludnoj, nadi da će minirati kvorum a protiv tih zakona je bila i provladina opozicija iz stranke Kukiz 15 koja obično glasa za zakone zajedno sa vladajućim konzervativcima Jaroslava Kačinjskog.

Kukiz 15 podneo je Sejmu povodom reforme Vrhovnog suda ranije i predlog zakona da se u penziju pošalju, po ugledu na sudije, svi poslanici stariji od 65 godina kako bi se pokazao sav apsurd situacije u kojoj su poslanici, medju njima i lider konzervativaca Kačinjski, dovoljno mladi da donose zakone i nakon 65. godine ali su poljske sudije od 65. godine suviše stare da po tim zakonima sude.

Protesti stotina Poljaka organizovani su svako veče od srede sa obaveznim lancem svetla, kada demonstranti drÅŸe upaljene sveće za nezavisne sudove i u drugim gradovima Poljske.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans povodom reforme pravosudja i najnovijih hitnih izmena iz seta te reforme koje nakon Sejma treba da usvoji Senat, takodje u rukama Prava i Pravde, i potpiše predsednik Duda, izjavio je da očigledno da to što je EK pokrenula član 7. Lisabonskog sporazuma po kome zemlja koja gazi osnovne vrednosti demokratije, kao što je pravna drşava moşe da ostane bez prava glasa u EU nije zaustavilo Kačinjskog.

„Spor oko pravne drÅŸave u Poljskoj je element Å¡ire pojave koja u meni izaziva uznemirenje. Zato Å¡to niÅ¡ta, niÅ¡ta viÅ¡e nije očigledno – ni demokratija, ni poÅ¡tovanje ljudskih prava, ni podela vlasti na tri grane. Moramo da branimo sve o čemu smo mislili da je dogovoreno i da ne sme da se krÅ¡i“, rekao je Timermans u intervjuu za FajnenÅ¡el tajms, javlja televizija Polsat.

Timermans se u tom intervjuu zapitao da li je moşda i samo proširenje EU bila greška.

„Naravno, čovek se pita, da li sam bio u zabludi? Ali doÅ¡ao sam do zaključka, gledajući brojke i nakon razgovora sa brojnim ljudima u Srednjoj Evropi, nismo, nismo pogreÅ¡ili.  Uprkos svim izazovima sa kojima se suočavaju, ta druÅ¡tva su duboko vezana za EU, bez obzira na to Å¡ta govore njihovi političari i sve igrice oko toga“, kazao je Timermans.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar